Αυτοσχέδιο μπιλιάρδο

αν θέλετε να παίζεται μπιλιάρδο και όταν κερδίζεται να ανάβει ένα λαμπάκι . . .

Υλικά

1 μεγάλο κουτί
4 μπαταρίες
4 λαμπάκια και βάσεις
καλώδιο
ψαλίδι, κοπίδι
αλουμινόχαρτο
χαρτόνια
σελοτέιπ, μονωτική ταινία
1 μπαστούνι

Βήματα

1. Φτιάχνουμε 4 απλά κυκλώματα με λαμπάκι και μπαταρία. Για να δείτε πώς τα φτιάχνουμε επισκεφθείτε το απλό κύκλωμα.
2. Κατασκευάζουμε έναν διακόπτη που κλείνει όταν έρθει σε επαφή με το αλουμινόχαρτο.
3. Τοποθετούμε χαρτόνι για να καλύψουμε τα κυκλώματα και φτιάχνουμε μπάλες από αλουμινόχαρτο.
4. Σπρώχνουμε τη μπάλα προς την τρύπα. Όταν πέσει μέσα το κύκλωμα κλείνει και το λαμπάκι ανάβει γιατί το κύκλωμα κλείνει από το αλουμινόχαρτο.

Η εφεύρεση είναι της Ειρήνης της Ε' τάξης .Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την εφευρετικότητα και την απίθανη εφαρμογή της ιδέας της Ειρήνης. Η φαντασία των παιδιών ξεπερνά κατά πολύ την δική μου.

Ο κύκλος Εφερέσεων του σχολείου μας, έχει γίνει ένα δημιουργικό εργαστήρι παραγωγής ιδεών και οι πατέντες που εφευρίσκουν τα παιδιά πολλές φορές με αφήνουν άφωνη. Τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες εργασίας για 2 ώρες και έχουν στη διάθεσή τους μία σειρά από υλικά και εργαλεία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ότι υλικό θέλουν  ελεύθερα, όπως και να εφαρμόσουν όποια ιδέα τους έρχεται στην πορεία. Ο ρόλος μου είναι συμβουλευτικός δίνοντας την αρχική ιδέα. Παρεμβαίνω ελάχιστα όταν μία κατασκευή δεν λειτουργεί ψάχνοντας μαζί με το παιδί που έχει το πρόβλημα το τί φταίει . Βοηθός μου είναι ο Πέτρος Φ. από την Α' Γυμνασίου, παλιός μαθητής του σχολείου μας, ο οποίος συστηματικά έρχεται τα απογεύματα της Τετάρτης για να μας βοηθήσει στις εφευρέσεις μας και να μας δώσει έμπνευση και κέφι !

Διάρκεια κατασκευής : 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας : 5/5
Εφαρμογή : Ε' τάξη Ηλεκτρισμός και Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρισμός

Προσοχή: Όλα τα πειράματα πρέπει να γίνουν με μπαταρίες 4,5 Volt ή 9 Volt.
Μην προσπαθήσετε να εκτελέσετε οποιοδήποτε από τα  πειράματα ή τις κατασκευές χρησιμοποιώντας ρεύμα από την πρίζα του σπιτιού σας . Θα πάθετε ηλεκτροπληξία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις