Μέτρηση της ραδιενέργειας

αν θέλετε να μάθετε πώς μετράμε τη ραδιενέργεια στο σώμα μας . . .

Υλικά

1 μετρητής Γκάιγκερ Μίλερ
ρολόι που να φωσφορίζει τη νύχτα

Βήματα

1. Πλησιάζουμε τον μετρητή ραδιενέργειας στο σώμα μας ξεκινώντας από τα πόδια. Μετράμε πόση ραδιενέργεια έχουν τα παπούτσια μας. Γιατί έχουν περισσότερη ραδιενέργεια ;
2. Πλησιάζουμε τον μετρητή σε ένα φωσφοριζέ ρολόι .Τι παρατηρούμε;
Οι μετρήσεις γίνονται σε μSv/h και βέβαια ήταν πολύ χαμηλές οι τιμές που βρήκαμε κατά την μέτρηση.


και λίγη περισσότερη φυσική . .. 

Το Sievert είναι μια μονάδα μέτρησης της ποσότητας ενέργειας που μεταβιβάζει η ακτινοβολία στους ιστούς του σώματος.
Η ονομασία προήλθε από τον Σουηδό γιατρό Sievert, ενώ η μονάδα μέτρησης πριν το 1985 ήταν τα Rem και τα mRem (παλιά υπήρχε και το Becquerel), όπου 1 Rem = 0,01 Sv ή 100mSv.
Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Ο απαριθμητής Geiger-Muller ελέγχει, μετρά και ειδοποιεί για τα επίπεδα ραδιενέργειας. Αποτελείται από ένα μεταλλικό κύλινδρο που περιέχει αέριο σε χαμηλή πίεση και από μια συσκευή απαρίθμησης . Κατά μήκος του άξονα του κυλίνδρου υπάρχει ένα λεπτό ευθύγραμμο σύρμα, ενώ το μπροστινό τμήμα του κυλίνδρου κλείνεται με μια λεπτή μεμβράνη (παράθυρο). Μια υψηλή τάση διατηρείται μεταξύ του σωλήνα και του σύρματος. Έτσι, όταν ένα σωματίδιο α ή β ή ακτινοβολία γ περνά από το παράθυρο του ανιχνευτή, ιονίζει τα άτομα αερίου κατά μήκος της πορείας του και προκαλεί μια αλυσίδα ιοντισμών που κάνει προσωρινά ηλεκτρικά αγώγιμο το αέριο. Τότε, ένας ηλεκτρικός παλμός καταγράφεται στη συσκευή απαρίθμησης (και αν η συσκευή φέρει βομβητή, εκπέμπεται ηχητικό σήμα κάθε φορά που καταγράφεται παλμός). Ο απαριθμητής Geiger - Μuller δεν αναγνωρίζει το είδος της ακτινοβολίας που τον διαπερνά.



Διάρκεια πειράματος : 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή : Στ΄τάξη Μορφές Ενέργειας και Γ΄Γυμνασίου Στοιχεία Πυρηνικής Φυσικής


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις