Ένας άγνωστος έως τώρα μηχανισμός της ακτινοβολίας των κινητών ίσως προκαλεί βλάβες στα κύτταρα

Ένας άγνωστος έως τώρα μηχανισμός της ακτινοβολίας των κινητών ίσως προκαλεί βλάβες στα κύτταρα


Η μακρά συζήτηση για το κατά πόσον τα κινητά τηλέφωνα είναι ικανά να βλάψουν τους ανθρώπινους ιστούς και να προκαλούν προβλήματα υγείας, έλαβε νέα τροφή από μια δημοσίευση του θεωρητικού βιολόγου Bill Bruno από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos των ΗΠΑ.
Τα κινητά τηλέφωνα και η μικροκυματική ακτινοβολία που δημιουργούν είχαν εξεταστεί για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς των ανθρώπων. Η μία πλευρά των ειδικών δείχνει στοιχεία ότι τα σήματα των κινητών έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την υγεία, ενώ η άλλη πλευρά λέει ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία και ότι η μικροκυματική ακτινοβολία δεν έχει αρκετή ενέργεια για να βλάψει τους χημικούς δεσμούς και τους ιστούς του οργανισμού.

Ωστόσο, όπως ο Bruno επισημαίνει στην δημοσίευση του, τα φωτόνια των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Το κύριο επιχείρημα πολλών είναι ότι τα μικροκύματα δεν είναι σε θέση να βλάψουν τον ανθρώπινο ιστό, όταν η πυκνότητα των φωτονίων ανά κυβικό μήκος κύματος της ακτινοβολίας, είναι μικρότερη από ένα.
Ο Bruno συγκρίνει αυτή την άποψη με την οπτική λαβίδα, που είναι σε θέση να χειραγωγήσει και να καταστρέψει κύτταρα με τη χρήση των φωτονίων. Οι οπτικές λαβίδες έχουν μεγάλες ποσότητες φωτονίων στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας έτσι μια ισχυρότερη δύναμη. Με αυτό το σκεπτικό ο Bruno πιστεύει ότι τα σήματα των κινητών τηλεφώνων είναι ικανά να βλάψουν τον ανθρώπινο ιστό, επειδή τα φωτόνια τους ανά κυβικό μήκος κύματος είναι πολύ μεγαλύτερα από ένα.
Ο Bruno λοιπόν έχει δείξει ότι το επιχείρημα ότι τα μικροκύματα δεν μπορούν να διαταράξουν ένα χημικό δεσμό, δεν είναι πλέον αρκετό για να πούμε ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι σε θέση να βλάψουν τον ανθρώπινο ιστό. Αυτή η νέα πληροφορία σίγουρα θα προσθέσει περισσότερη τροφή στη συζήτηση για τα κινητά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο τρόπος που σήμερα καθορίζονται τα ασφαλή όρια δόσης δεν είναι ακριβής, διότι δεν λαμβάνει υπόψη αυτή την αντίληψη, σαν την οπτική λαβίδα.
Το φαινόμενο αυτό ρίχνει το μπαλάκι γερά στον χώρο των φυσικών. Μπορεί να υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους ο μηχανισμός της οπτικής λαβίδας του Bruno να μην συνιστά απειλή. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε μπορούμε να αναμένουμε ότι οι φυσικοί θα υπερασπιστούν σθεναρά τα όρια έκθεσης της κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: Physics 4u
         PhysOrg
Διαβάστε και ένα ενδιαφέρον άρθρο:
Cell phone emissions change brain metabolism
Share

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις