Ότι μάθαμε πάνω στον στατικό ηλεκτρισμό είναι μήπως λάθος;

Για πολλούς από εμάς, ο στατικός ηλεκτρισμός αποτελεί την πρώτη μας επαφή με τον Ηλεκτρομαγνητισμό και θεωρείται θεμελιώδης στη φυσική του Γυμνασίου και Λυκείου. Συνήθως εξηγείται ως το αποτέλεσμα της μεταφοράς ηλεκτρονίων προς μία κατεύθυνση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά υλικά όπως το γυαλί και το μαλλί ή ένα μπαλόνι και ένα βαμβακερό ύφασμα. Διαφορετικές ουσίες έχουν την τάση να λαμβάνουν θετικά ή αρνητικά ηλεκτρικά φορτία, στη δε διαδικασία αυτή δεν γίνεται μεταφορά μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού φορτίου αλλά τόσου ηλεκτρικού φορτίου ώστε να κάνει το μπαλόνι να κολλήσει στο ταβάνι ή να τρομάξει κάποιον μία κρύα και ξηρή μέρα( ήπιο ηλεκτροσόκ).
Σχεδόν όλα αυτά είναι λάθος, σύμφωνα με μία δημοσίευση στο περιοδικό Science.  Τα φορτία μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ πανομοιότυπων υλικών, όλα τα υλικά συμπεριφέρονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Τα ηλεκτρικά φορτία είναι αποτέλεσμα των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα, κάθε επιφάνεια γίνεται ένα μωσαϊκό θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων τα οποία φτάνουν σε τιμές χιλιάδες φορές υψηλότερες από τη μέση τιμή του ηλεκτρικού φορτίου των επιφανειών αυτών.
Η νέα έρευνα παρουσίασε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα Ο ηλεκτρισμός εξ επαφής μπορεί να λάβει χώρα και ανάμεσα σε δύο φύλλα του ίδιου υλικού ακόμη και αν απλά τα ακουμπήσουμε το ένα παράλληλα στο άλλο.
Σύμφωνα με την έως τώρα άποψη για την ηλέκτριση εξ επαφής, σημειώνουν, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού η διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο επιφανειών του ίδιου υλικού είναι μηδέν και δεν υπάρχει καμία θερμοδυναμική ερμηνεία που να οδηγεί στη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων.
Surface before static charging (top) and after (below). Science

Πηγή : Wired Science   , Science
Ελεύθερη μετάφραση - επιλογή : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις