Βρέθηκε δακτυλίδι αντιπρωτονίων γύρω από την Γη

Αντιπρωτόνια φαίνεται να δημιουργούν ένα  δακτύλιο γύρω από τη Γη, που οριοθετείται από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Η αντιύλη, η οποία μπορεί να υπάρξει για μερικά λεπτά ή ώρες πριν από την εξολόθρευση της από την κανονική ύλη, θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί  για καύσιμα  στους μελλοντικούς διαστημικούς πυραύλους ,με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Φορτισμένα σωματίδια, η γνωστή μας κοσμική ακτινοβολία ,δημιουργούν μία συνεχή βροχή από το διάστημα, παράγοντας ένα σπρέι νέων σωματιδίων - συμπεριλαμβανομένων και των αντισωματίδιων τους - όταν αυτά συγκρούονται με σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Πολλά από αυτά τα σωματίδια εγκλωβίζονται  μέσα στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen,  που θυμίζουν δύο ντόνατ γύρω από τον πλανήτη μας, όπου τα φορτισμένα σωματίδια δημιουργούν μία  σπείρα γύρω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης.
Οι δορυφόροι είχαν ήδη ανακαλύψει ποζιτρόνια - την αντιύλη των ηλεκτρονίων - σε ζώνες ακτινοβολίας. Τώρα ένα διαστημικό σκάφος έχει εντοπίσει αντιπρωτόνια, που είναι περίπου 2000 φορές μεγαλύτερης μάζας από τα ποζιτρόνια.
Ο Piergiorgio Picozza από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης  Tor Vergata, της Ιταλίας, και οι συνεργάτες του ανίχνευσαν τα αντιπρωτόνια χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή PAMELA, έναν ανιχνευτή κοσμικής ακτινοβολίας  ο οποίος συνδέεται με έναν ρωσικό δορυφόρο γεωσκόπησης. Το διαστημικό σκάφος πετά μέσα στην εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας της Γης πάνω από το νότιο Ατλαντικό.
Τα δείγματα από την  PAMELA είναι  μόνο ένα μικρό μέρος του εσωτερικού  της ζώνης ακτινοβολίας,  "Μιλάμε για δισεκατομμύρια σωματίδια», λέει το μέλος της ομάδας Francesco Cafagna από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι στην Ιταλία.
«Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης λειτουργεί λίγο σαν τις μαγνητικές παγίδες που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο», λέει ο Rolf Landua του  Εργαστηρίου Στοιχειωδών Σωματιδίων του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας. Εκεί, οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μία παγίδα αντιύλης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να συγκρίνουν τη συμπεριφορά της,  με εκείνη της κανονικής ύλης.
Ο Alessandro Bruno, ένα άλλο μέλος της ομάδας από το Μπάρι, λέει η αντιύλη σε ζώνες ακτινοβολίας της Γης μπορεί μια μέρα να είναι χρήσιμη για τροφοδοτεί διαστημόπλοια. Μελλοντικές ρουκέτες θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται  από την αντίδραση μεταξύ ύλης και αντιύλης, μια αντίδραση που παράγει ενέργεια ακόμα πιο αποτελεσματική από ό, τι η πυρηνική σύντηξη που λαμβάνει χώρα στον πυρήνα του Ήλιου.
"Αυτή είναι η πιο άφθονη πηγή αντιπρωτονίων κοντά στη Γη," λέει ο Bruno. "Ποιος ξέρει, μια μέρα ένα διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να ξεκινήσει το ταξίδι του, να κάνει έναν ανεφοδιασμό στην εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας και να συνεχίσει το ταξίδι  του."
Ίσως να υπάρχουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια περισσότερα αντιπρωτόνια σε δαχτυλίδια γύρω από τους γιγαντιαίους πλανήτες.


Πηγή : New Scientist  Ελευθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις