Η Κρήτη ποζάρει σε διερχόμενο δορυφορικό ραντάρ

Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Κρήτη και οι νότιες Κυκλάδες δεσπόζουν στο Αιγαίο.

Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά μια τρισδιάστατη απεικόνιση που βασίστηκε σε δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού Envisat, του μεγαλύτερου δορυφόρου γεωσκόπησης που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά.

Η εικόνα σε πλήρη ανάλυση

Για τη δημιουργία της τελικής εικόνας χρειάστηκαν τρία περάσματα του δορυφόρου από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι το φετινό Μάρτιο. Τα δεδομένα από κάθε πέρασμα εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα -κόκκινο, πράσινο και μπλε- τα οποία συνδυάζονται για να δώσουν την τελική, σύνθετη απεικόνιση.

Στο κέντρο της Κρήτης διακρίνεται το όρος Ψηλορείτης, ή Ίδη, το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, με ύψος 2456 μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας γεννήθηκε σε μια σπηλιά του κρητικού όρους.

Νότια της Κρήτης διακρίνεται η Γαύδος, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, ενώ στα βόρεια βρίσκεται το νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Κυκλάδων, με τα νησιά της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ίου και της Ανάφης.

Η Μήλος και η Σαντορίνη (ξεχωρίζουν από το σχήμα ανεστραμμένου «C») έχουν ηφαιστειακή προέλευση, ενώ τα υπόλοιπα νησιά είναι οι κορυφές βυθισμένων πια βουνών.

Πηγή :Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις