Η 144η επέτειος γέννησης της Μαρί Κιουρί γιορτάστηκε με ένα σκίτσο στο Google

Η επέτειος από τη γέννηση του επιστήμονα Marie Curie έχει γιορταστεί με ένα σκίτσο στο Google
H μηχανή αναζήτησης Google τιμά μία διάσημη νομπελίστα επιστήμονα η οποία έγινε διάσημη για την πρωτοποριακή εργασία της σχετικά με τη ραδιενέργεια. Μάλιστα έχει τιμηθεί δύο φορές με Νόμπελ, ένα για τη Φυσική και ένα για τη Χημεία.

Η γέννηση της Marie Curie σημειώνεται με μία εικόνα της στο πάγκο εργασίας στην αρχική σελίδα της Google. Η διάσημη φυσικός και χημικός είναι γνωστή για την πρωτοποριακή εργασία της για τη ραδιενέργεια και για τη σημαντική συμβολή της στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Curie γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 7 Νοεμβρίου 1867, αλλά μετακόμισε στο Παρίσι το 1891 για να συνεχίσει τις σπουδές της στα μαθηματικά και τη φυσική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εργάστηκε μαζί με τον σύζυγό της Pierre, και ανακάλυψε το πολώνιο – για να τιμηθεί η πατρίδα της – καθώς και το ράδιο. Στο ζευγάρι απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής το 1903, από κοινού με τον Henri Becquerel, που ανακάλυψε τη ραδιενέργεια.
Η Curie προώθησε επίσης τη χρήση του ραδίου για θεραπευτικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου βοήθησε την ανάπτυξη μικρών, κινητών μονάδων ακτίνων Χ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση τραυματισμών κοντά στο πολεμικό μέτωπο. Ως διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού για τις ακτινολογικές υπηρεσίες, περιόδευσε στο Παρίσι για τη συγκέντρωση χρημάτων, προμηθειών και οχημάτων. Τον Οκτώβριο του 1914 πήγε στις πρώτες γραμμές του πολέμου. Εργάστηκε εκεί με την κόρη την Ειρήνη, τότε ηλικίας 17 ετών, σε σταθμούς ατυχημάτων, κάνοντας ακτινοσκόπηση στους τραυματίες στρατιώτες για να εντοπίσει κατάγματα, σφαίρες και θραύσματα. Έκανε, επίσης, μαθήματα κατάρτισης στις νέες τεχνικές σε νοσηλευτές και γιατρούς.
Η Κιουρί έλαβε κι ένα δεύτερο βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά για τη χημεία, το 1911.
Η Curie έπεσε θύμα του στοιχείου που χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τους άλλους, πεθαίνοντας στις 4 Ιουλίου του 1934 από κακοήθη αναιμία, η οποία αναπτύχθηκε μετά από χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία. Ήταν η πρώτη γυναίκα που θα ενταφιαστεί στο Πάνθεον στο Παρίσι για τα επιτεύγματά της, και ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη γυναίκα που είχε μια τέτοια σημαντική συμβολή στην επιστήμη.
Η Μαρία Κιουρί σε επιστημονική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, το 1911. Επίσης διακρίνεται ο Αϊνστάιν

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την ζωή και το έργο της Μαρίας Κιουρί κάντε κλικ εδώ
 Μετάφραση : Physics 4u

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις