Όλο το διαδίκτυο έχει τη μάζα μίας φράουλας

Όλο το διαδίκτυο δεν έχει μάζα παραπάνω από 50 γραμμάρια, δηλαδή όσο μία φράουλα, σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς, που συμπεριέλαβαν το σύνολο της μάζας όλων των κινούμενων ηλεκτρονίων, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των διακινούμενων πληροφοριών, σε οποιαδήποτε στιγμή. Η διενέργεια της μέτρησης, εμπνεύστηκε μετά την ανακοίνωση του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τζον Κουμπιάτοβις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που "φορτώνεται" στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.

Ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη γνωστή εξίσωση E=mc2, για τη σχέση μάζας και ενέργειας και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει τη μάζα του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στην μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια "μεταφράζεται" σε οριακά μεγαλύτερη μάζα.

Έτσι, υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο έχει μάζα περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, μετρήθηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του διαδικτύου έχουν ισχύ περίπου 40 δισεκατομμύρια Watt και στη συνέχεια  η ενέργεια υπολογίστηκε σε πόση μάζα αντιστοιχεί.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η μάζα θα πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερη, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατ. κεντρικοί υπολογιστές (servers).

Από τότε όμως, μια σειρά από μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft. Αν μάλιστα στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε η μάζα του διαδικτύου αυξάνεται σε... τρεις φράουλες!

Του καθηγήτη του Berkeley 

John D. Kubiatowicz

Πηγή: enet.gr
          Daily mail

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις