Πείραμα :Γιατί "ιδρώνει" το ποτήρι;

Γιατί 'ιδρώνει" το ποτήρι;

Το ποτήρι θολώνει εξωτερικά και αποκτά υγρασία

Υλικά για το πείραμα

1 διαφανές ποτήρι γυάλινο ή πλαστικό
1 θερμός με παγάκια
ένα χαρτόνι ή ένα τετράδιο
χρόνο

Βήματα

1. Τοποθετούμε μέσα σε ένα διαφανές ποτήρι παγάκια . Εμείς τα φέρνουμε από το σπίτι μέσα σε ένα θερμός για να μην δημιουργούμε αναστάτωση στην κουζίνα του σχολείου .
2. Καλύπτουμε το ποτήρι με ένα χαρτόνι ή ένα τετράδιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μία διαφανή μεμβράνη για να βλέπουμε τι γίνεται στο εσωτερικό του ποτηριού.
3. Μετά από 10 λεπτά ακουμπάμε την εξωτερική επιφάνεια του ποτηριού. Τι παρατηρούμε;
 Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί υπάρχει νερό έξω από το ποτήρι αφού δεν χύθηκε το νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του ποτηριού;

Το πείραμα μπορεί να γίνει και χωρίς παγάκια , αν τοποθετήσουμε το ποτήρι μέσα στην κατάψυξη και το βγάλουμε μετά από 10 λεπτά. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να γίνει το πείραμα με τον δεύτερο τρόπο, γιατί τότε πράγματι τα παιδιά πείθονται ότι το νερό που υπάρχει εξωτερικά δεν προέρχεται από το εσωτερικό του ποτηριού αλλά συμβαίνει κάτι άλλο.

και λίγη περισσότερη θεωρία

Το ποτήρι έχει υγρασία στην εξωτερική του επιφάνεια γιατί υγροποιείται ο αέρας που ακουμπά στο παγωμένο ποτήρι.

Συμπύκνωση τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία ονομάζεται η μετατροπή αερίου σε υγρό ή στερεό.[1] Η συμπύκνωση αποτελεί δε μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης. Γενικότερα, ο όρος χαρακτηρίζει αυξημένη πυκνότητα ύλης.
Καθώς ψύχεται ένα αέριο τα σωματίδια που το συγκροτούν αρχίζουν να ταλαντώνονται πολύ επιβραδυντικά. Έτσι σιγά σιγά ισχυροποιούνται οι μεταξύ τους ελκτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το αέριο να συμπυκνώνεται σε υγρό. Η συμπύκνωση γίνεται σε θερμοκρασίες από το σημείο βρασμού και κάτω. Για παράδειγμα το οξυγόνο συμπυκνώνεται στους -183° C (ή -297° F). Αν αυξηθεί η πίεσή του, τότε θα συμπυκνωθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπύκνωσης ατμού είναι όταν η λάβα ενός ηφαιστείου φθάνει στη θάλασσα. Ενώ η επιφάνεια της θάλασσας δείχνει να βράζει, ο ανερχόμενος ατμός συμπυκνώνεται σε νέφη υδρατμών.
Η συμπύκνωση διακρίνεται σε δύο είδη: την υγροποίηση και την απόθεση. Στο πρώτο είδος η ύλη γίνεται υγρή, στο δεύτερο η ύλη γίνεται στερεή.
O κύκλος του νερού

Διάρκεια πειράματος: 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Ε' Δημοτικού Θερμότητα  Φυσική Α' Γυμνασίου Κύκλος του Νερού
Φυσική Β' Γυμνασίου Υγροποίηση- Θερμότητα
Κείμενο- φωτογραφία πειράματος: Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας :Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις