Κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι από τη NASA

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός αστέρα νετρονίου που εντόπισαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και ΧΜΜ-Newton. Το πάλσαρ ονομάστηκε SXP 1062 και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχει ιδιότητες που για πρώτη φορά διαπιστώνονται σε αυτού του είδους τα σώματα. Ίσως για αυτό μοιάζει με ένα «κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι» όπως είπαν κάποιοι ειδικοί όταν είδαν τις εικόνες.

Ο «παράξενος» αστέρας

Οι αστέρες νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα πολύ υψηλής πυκνότητας. Σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Όλα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».

Το SXP 1062 εντοπίστηκε στο Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, έναn μικρό γαλαξία, που αποτελεί δορυφόρο του δικού μας γαλαξία. Όπως διαπιστώθηκε το SXP 1062 περιστρέφεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Όπως φαίνεται, ολοκληρώνει μια περιστροφή κάθε 18 λεπτά ενώ τα περισσότερα πάλσαρ περιστρέφονται πολλές φορές κάθε λεπτό και ορισμένα (κυρίως τα νεαρής ηλικίας) πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο.

Όπως υπολογίστηκε, το SXP 1062 έχει ηλικία 10-40 χιλιάδες έτη, είναι δηλαδή  ένα πάλσαρ βρεφικής ηλικίας γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς αφού θα έπρεπε να παρουσιάζει πολύ μεγάλη «ζωντάνια» και κινητικότητα.
Οι επιστήμονες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο SXP 1062 και το παρατηρούν προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν νέα στοιχεία όχι μόνο για αυτό το πάλσαρ αλλά γενικότερα για τη λειτουργία των αστέρων νετρονίων.

 Πηγή: Το Βήμα
 http://chandra.harvard.edu/photo/2011/sxp1062/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις