Σταχτοπετρόκλης, ένας ιπτάμενος μετανάστης που υπερνικά την βαρύτητα

Είναι μικρότερος κι από καχεκτικό σπουργίτι, κι όμως μπορεί να πετά από την Αρκτική μέχρι την Αφρική και πίσω, ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 29.000 χιλιομέτρων. Είναι ο σταχτοπετρόκλης, ένα μεταναστευτικό πουλί που εντυπωσίασε τους ορνιθολόγους με την αντοχή του.

«Αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος του σώματός, πρόκειται για ένα από τα μακρύτερα μεταναστευτικά ταξίδια για οποιοδήποτε πτηνό, το οποίο εγείρει ερωτήματα για το πώς ένα πουλί αυτού του μεγέθους μπορεί να ολοκληρώνει μια τόσο απαιτητική διαδρομή δύο φορές το χρόνο» γράφουν οι ερευνητές στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

O σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), με βάρος γύρω στα 25 γραμμάρια, περνά το καλοκαίρι τρώγοντας έντομα και ανατρέφοντας τα μικρά του στην τούνδρα του Βορείου Ημισφαιρίου, από τη Σιβηρία μέχρι την Αλάσκα. Όταν έρθει το φθινόπωρο, πετά περίπου 14.500 χιλιόμετρα μέχρι την Αφρική.

The northern wheatear can travel up to 9,000 miles - a truly epic journey for a tiny songbird

Διεθνής ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε για πρώτη φορά το ταξίδι αλέ-ρετούρ, τοποθετώντας μικροσκοπικούς ραδιοπομπούς στα πόδια 46 πουλιών που αιχμαλωτίστηκαν στην Αλάσκα και το νησί Μπάφιν του βορειοανατολικού Καναδά.

Διανύοντας κατά μέσο όρο 290 χιλιόμετρα την ημέρα, οι σταχτοπετρόκληδες του Καναδά πέταξαν ανατολικά πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, κινήθηκαν μετά νότια πάνω από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, πέρασαν πάνω από τη Σαχάρα και κατέληξαν στις ακτές της Μαυριτανίας.

Το ταξίδι μέχρι την Αφρική διήρκεσε 26 ημέρες, ενώ η πτήση της επιστροφής την επόμενη άνοιξη πήρε 55 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο σταχτοπετρόκλης χρειάζεται μόλις 81 ημέρες για να πετάξει σχεδόν το γύρο του κόσμου.

Nasa photo showing over the Arctic: The birds migrate from Baffin Island in Canada and Alaska to 'winter' in Africa

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις