Ρομποτικό μελίσσι από το Harvard

Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ κατασκεύασαν έναν μηχανισμό που μπορεί να παράγει μαζικά ρομποτικές μέλισσες.

Ο στόχος

Ομάδα ερευνητών του Τμήματος Μικρορομποτικής του Χάρβαρντ ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή ρομποτικών εντόμων. Στόχος τους ήταν εξ αρχής η δημιουργία ρομποτικών εντόμων στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της μέλισσας τα οποία θα μπορούν να κινούνται και να συμπεριφέρονται αυτόνομα αλλά και ως μέλη μιας αποικίας.

Ο μηχανισμός

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν μηχανισμό που μοιάζει με ολοκληρωμένο κύκλωμα υπολογιστή. Ο μηχανισμός αποτελείται από 18 διαφορετικά φύλλα από ανθρακόνημα, πλαστικές μεμβράνες, πλακίδια τιτανίου, κεραμικά πλακίδια και διάφορα προσυμπιεσμένα υλικά. Ανάμεσα στα φύλλα υπάρχουν εύκαμπτοι σύνδεσμοι (μικροσκοπικοί μεντεσέδες) οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων. Η συσκευή λειτουργεί με μια μόλις κίνηση και αμέσως παράγει μια μηχανική μέλισσα.
Οι ερευνητές τοποθετούν στην συνέχεια πάνω στις ρομπο-μέλισσες τσιπάκια ελέγχου της κίνησης και αισθητήρες για να κινούνται και να συμπεριφέρονται όπως οι μέλισσες μιας αποικίας. Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του μηχανισμού ώστε οι ρομποτικές μέλισσες να «γεννιούνται» με εμφυτευμένα στο εσωτερικό τους τα τσιπάκια και τους αισθητήρες.

Πηγή: Το Βήμα  HARVARD
 http://gmwgroup.harvard.edu/pubs/pdf/571.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις