Με μια βελόνα και λίγο νερό, αστροναύτης της NASA γίνεται «μένταλιστ»

Όταν αναχώρησε πέρυσι για τον Διαστημικό Σταθμό, ο Αμερικανός Νταν Μπέρμπανκ φρόντισε να πάρει μαζί του και βελόνες για πλέξιμο. Όχι για να πλέξει διαστημικά πουλόβερ, αλλά να δείξει πώς ο στατικός ηλεκτρισμός κάνει τις ακίδες να έλκουν σταγονίδια από νερό.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε η NASA, στο πλαίσιο της σειράς πειραμάτων Science off the Sphere («Επιστήμη εκτός της υδρογείου»), ο Μπέρμπανκ δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό τρίβοντας ένα κομμάτι χαρτί πάνω σε βελόνες πλεξίματος κατασκευασμένε από νάιλον, Teflon ή πολυαιθυλένιο.

Στη συνέχεια απελευθερώνει σταγόνες νερού, διαμέτρου 6-7 χιλιοστών, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα με στόμιο από Teflon. Οι σταγόνες, που φέρουν αντίθετο φορτίο, κινούνται προς τη βελόνα και μοιάζουν να μπαίνουν σε τροχιά γύρω της, πριν τελικά κολλήσουν πάνω της. Ακόμα και τότε, όμως, η έλξη της βελόνας δεν είναι αρκετή για να τις κάνει να χάσουν το σφαιρικό σχήμα τους.

Όπως σχολιάζει ο ίδιος ο αστροναύτης, που βρίσκεται στον σταθμό από το Νοέμβριο, οι σταγόνες που χορεύουν «μοιάζουν με μύγες σε πικνίκ».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις