Υπόγειο λεκανοπέδιο απειλεί μεγάλο παγετώνα

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής. Δύο ερευνητικές ομάδες εντόπισαν νέα ευρήματα που δείχνουν ότι ο παγετώνας Filchner-Ronne είναι πιθανό να λιώσει τις προσεχείς δεκαετίες. Αν συμβεί αυτό η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί σημαντικά προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα.Το υπόγειο λεκανοπέδιο

Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ραντάρ για να δουν αλλά και να χαρτογραφήσουν το υπέδαφος κάτω από τον Filchner-Ronne που βρίσκεται στη θάλασσα Weddell στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής. Ο παγετώνας Filchner-Ronne έχει έκταση 430 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ανταρκτικής. Προς έκπληξή τους οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάτω από τον παγετώνα βρίσκεται ένα μεγάλο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο παγετώνας ουσιαστικά πλέει πάνω σε αυτή την υπόγεια λεκάνη που έχει μήκος 200 χλμ, διάμετρο 100 χλμ και βάθος δύο χλμ.

Εκτιμούν ότι το υπόγειο λεκανοπέδιο αποτελεί μεγάλη απειλή για τον παγετώνα. Αν εισρεύσει θαλάσσιο νερό στη λεκάνη τότε, επειδή το θαλάσσιο νερό έχει υψηλότερη θερμοκρασία από τον παγετώνα, αυτός θα αρχίσει λιώνει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που λιώνει σήμερα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Η άτακτη υποχώρηση του παγετώνα
Επιστήμονες του Alfred Wegener Institute στη Γερμανία πραγματοποιούν εδώ και καιρό μελέτες για το πώς αντιδρά ο ωκεανός που περιβάλλει την Ανταρκτική στις κλιματικές αλλαγές. Οι προσομοιώσεις τους δείχνουν τι θα συμβεί στην παγωμένη ήπειρο τα επόμενα 200 χρόνια. Χωρίς βέβαια να έχουν υπόψη τους την ύπαρξη της υπόγειας λεκάνης οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα πιο θερμά από τον παγετώνα νερά του ωκεανού είναι πιθανό και μάλιστα πολύ σύντομα να βρουν τρόπο να περάσουν κάτω από τον παγετώνα Filchner-Ronne. Τα θερμά ωκεάνια νερά σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα θα επιταχύνουν το λιώσιμο του παγετώνα.

Ο Filchner-Ronne λιώνει κατά μέσο όρο κατά 0.2 μέτρα κάθε χρόνο. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο παγετώνας θα λιώνει με ρυθμό 4 μέτρων κάθε χρόνο ενώ ορισμένα σημεία του θα λιώνουν με ρυθμό 50 μέτρων κάθε έτος! Αν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς και η ύπαρξη της υπόγειας λεκάνης είναι προφανές ότι οι προβλέψεις για την τύχη του Filchner-Ronne θα είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Πηγή: Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις