Εικόνες σοκ της NASA για την κλιματική αλλαγή

Οι εικόνες της Αρκτικής που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η NASA μιλούν από μόνες τους. Από το 1980 ως σήμερα έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των αρκτικών πάγων
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη διάσκεψη του Ρίο για το περιβάλλον οι παγκόσμιες κυβερνήσεις εξακολουθούν να αρνούνται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του πλανήτη. Κι όμως, οι περισσότερες μελέτες περιγράφουν το μέλλον ζοφερό.
Οι μετριοπαθείς προβλέψεις μιλούν για άνοδο της πλανητικής θερμοκρασίας κατά τρεις-τέσσερις βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, η οποία θα συνοδευθεί από λιώσιμο των πάγων και αλυσιδωτές αντιδράσεις με ολέθριες συνέπειες για την υγεία μας, την οικονομία μας, τον πολιτισμό μας αλλά και τη ζωή που μας περιβάλλει.
Come on in, the water's, well, not freezing (Image: Anders Noren, University of Minnesota-Twin Cities)

Όχι μόνο οι οικολόγοι αλλά και οικονομολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ακόμη και αν τα χειρότερα σενάρια καταστροφής δεν επαληθευθούν, έχουμε ήδη επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον μας ώστε πρέπει να δράσουμε άμεσα. Το πνεύμα συνοψίζεται στην προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τους παγκόσμιους ηγέτες την περασμένη Τετάρτη, κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής Ρίο+20, η οποία έληξε τελικά χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις την Παρασκευή: «Εχετε 72 ώρες για να αποφασίσετε τη μοίρα των παιδιών σας, των παιδιών μου, των παιδιών των παιδιών μου. Είστε εδώ για να σώσετε τα προσχήματα ή για να σώσετε εμάς;».

Πηγή: Βήμα NASA
 http://climate.nasa.gov/
 http://www.newscientist.com/article/dn21959-loss-of-antarctic-ice-could-trigger-superinterglacial.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις