Οι φυσικοί πανηγυρίζουν την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs

Η πιθανότητα να έχει γίνει λάθος είναι 5 στα 10000000. Αυτή η πιθανότητα λάθους δίνει το δικαίωμα στους φυσικούς να δηλώσουν ότι ανακάλυψαν τελικά το σωματίδιο Higgs. Στο CERN γίνεται χαμός από πανηγυρισμούς και επευφημίες, η Γενεύη γιορτάζει το μεγάλο γεγονός!

Ερευνητές του CERN δήλωσαν βέβαιοι ότι εντόπισαν ένα νέο σωματίδιο που συμμορφώνεται με τις προβλέψεις για το μποζόνιο του Χιγκς, το σωματίδιο που εξηγεί πώς η ύλη αποκτά μάζα. Ο ίδιος ο Χιγκς βρέθηκε στο συνέδριο  για να παρακολουθήσει από κοντά την ιστορική ανακοίνωση -και σίγουρα έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Ανιχνεύθηκε ένα σωματίδιο που διασπάται σε δυο φωτόνια με ακρίβεια 4σ στα 125 GeV, ενώ η διάσπασή του στο κανάλι ΖΖ 4-λεπτονίων παρατηρήθηκε με ακρίβεια 3,2σ. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά μιλάμε πλέον για ανίχνευση του μποζονίου Χιγκς με ακρίβεια 5σ. Αυτό σημαίνει στην γλώσσα των φυσικών ότι το σωματίδιο Χιγκς πράγματι ανακαλύφθηκε χωρίς καμιά αμφιβολία!
Ο Πίτερ Χιγκς (Peter Ware Higgs, 1929- ) έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό σχετικά πρόσφατα, εδώ και 50 χρόνια όμως απολαμβάνει το σεβασμό των συναδέλφων του ως βασικός εμπνευστής της επικρατέστερης θεωρίας για τη μάζα.

Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, οι οποίοι πιθανότατα μπαίνουν κι αυτοί στη λίστα των υποψήφιων για Νόμπελ, διατύπωσε το 1964 τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, ενός πεδίου που διατρέχει όλο το Σύμπαν και εμφυσά μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια.
 Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη, κάτι που δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο, ο πειραματικός άθλος θα επιστεγάσει το λεγόμενο Καθιερωμένο Μοντέλο, το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος.
Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά το σήμα των 5 σίγμα που βλέπουμε στα 125 GeV είναι δραματικό. Πρόκειται όντως για νέο σωματίδιο» ανακοίνωσε ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του SMS.

Ακόμα πιο σαφής ήταν η Φαμπιόλα Τζιανότι, εκπρόσωπος του ATLAS: «Βλέπουμε στα δεδομένα μας ξεκάθαρα ίχνη ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των πέντε σίγμα, σε μια περιοχή μάζας γύρω στα 126 GeV» είπε.

«Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθντής του CERN Ρολφ Χόγερ.

«Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς... ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου...Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του Σύμπαντός μας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του CERN.
Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο Τζο Ινκαντέλα εκπρόσωπος του προγράμματος του CERN ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό στη Γενεύη την πρόοδο των τελευταίων μηνών.
«Εντοπίσαμε ένα νέο μποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερα στοιχεία» για να επαληθεύσουμε εάν πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς, εξήγησε ενώπιον ακροατηρίου επιστημόνων.
Το GeV (γιγαηλεκτονιοβόλτ) είναι μονάδα μέτρησης της μάζας και της ενέργειας. Με μάζα 126 GeV, το Χιγκς είναι περίπου 130 φορές βαρύτερο από το πρωτόνιο στον πυρήνα των ατόμων.

Στην ιστορική παρουσίαση του CERN ήταν παρόντες ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο» δήλωσε ο 83χρονος Χιγκς.

Το μποζόνιο Higgs είναι ένα ασταθές σωματίδιο που ζει ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου προτού διασπαστεί σε άλλα σωματίδια. Έτσι στα πειράματα εντοπίζεται έμμεσα με την ανίχνευση των προϊόντων της διάσπασης. Στο Καθιερωμένο Μοντέλο, μια πολύ επιτυχημένη θεωρία της φυσικής η οποία περιγράφει την ύλη με μεγάλη ακρίβεια, το μποζόνιο Higgs αναμένεται να διασπάται σε διαφορετικούς συνδυασμούς σωματιδίων (κοινώς λεγομένων «καναλιών διάσπασης), με ποσοστιαία συμμετοχή (των διαφόρων καναλιών) ανάλογα με την μάζα του Higgs.

O ATLAS είναι ένας ανιχνευτή σωματιδίων του Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN. Με την βοήθεια του ανιχνευτού ATLAS ερευνώνται νέα φαινόμενα κατά τις μετωπικές συγκρούσεις αδρονίων εξαιρετικά μεγάλης ενέργειας. Με την βοήθεια του ATLAS μελετώνται επίσης οι βασικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν το Σύμπαν μας από την αρχή της δημιουργίας του, δυνάμεις που καθορίζουν και το μέλλον του. Ακόμη διερευνώνται η προέλευση της ύλης, η ενοποίηση των βασικών δυνάμεων, η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν
Σήμερα στον ATLAS εργάζονται 3000 φυσικοί από 176 ινστιτούτα 38 διαφορετικών χωρών του κόσμου. Περισσότεροι από 1000 υποψήφιοι διδάκτορες εργάζονται στην λειτουργία του ATLAS και στην ανάλυση των δεδομένων.
ΠΩΣ ΤΟ «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ» ΕΓΙΝΕ «ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»!
Το σωματίδιο Χιγκς έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τα ΜΜΕ σωματίδιο του Θεού, ονοματολογία που έχει οδηγήσει σε πολλές παρεξηγήσεις. Αξίζει λοιπόν να διευκρινισθεί ότι το όνομα αυτό προέκυψε κατά σύμπτωση! Προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου του νομπελίστα φυσικού Λέον Λέντερμαν: «Το σωματίδιο του Θεού (The God Particle): Αν το Σύμπαν είναι η απάντηση, τότε ποια είναι η ερώτηση;». Ο Λέντερμαν αρχικά είχε γράψει στον τίτλο «Το καταραμένο σωματίδιο» («The godamn particle»)» αναφερόμενος στην πολύχρονη αποτυχία των επιστημόνων να το ανακαλύψουν. Ο εκδότης όμως θεώρησε ότι ο τίτλος αυτός δεν ήταν «καθωσπρέπει» και άλλαξε το godamn σε God.
Πηγή: New Scientist ΑΜΠΕ
http://www.atlas.ch/news/2012/HiggsStatementATLAS-Greek.pdf
 https://cms-docdb.cern.ch/cgi-bin/PublicDocDB/RetrieveFile?docid=6116&filename=CMShiggs2012_EN.pdf
  https://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR17.12E.html
 http://www.newscientist.com/article/dn22014-celebrations-as-higgs-boson-is-finally-discovered.html
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις