Προσεδαφίστηκε το Curiosity στον Άρη

Οπως ανακοίνωσε η NASA η διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ο δορυφόρος Mars Odyssey που παρακολουθούσε την διαδικασία προσεδάφισης έστειλε το πολυπόθητο σήμα στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ότι το ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Γκέιλ που ήταν το σημείο της προσεδάφισης του.

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα το ρομπότ έστειλε την πρώτη εικόνα από το σημείο που στο οποίο βρίσκεται.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε με μια από τις κάμερες η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό είναι ολίγον «θολή» και χαμηλής ανάλυσης. Δεν είχε όμως ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα της όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση.
The Mars Curiosity rover sees its shadow in this image from inside Gale Crater on Mars

Δείτε τι συνέβη στο κέντρο ελέγχου της αποστολής μόλις επιβεβαιώθηκε ότι το Curiosity προσεδαφίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αποστολή στον Άρη, η οποία κόστισε 2,5 δισ. δολάρια. Για τα επόμενα δύο χρόνια, το Curiosity θα αναζητά στον πλανήτη Άρη την ύπαρξη νερού και μικροσκοπικών οργανισμών.
The Mars Science Laboratory (MSL) team in the MSL Mission Support Area
Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του Άρη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.

«Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα, λίγο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα πλανήτη Αρη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».
Πρόκειται για το πιο πλήρες και τεχνολογικά εξελιγμένο διαστημικό κινητό επιστημονικό εργαστήριο, καθώς διαθέτει μια σειρά καμερών και επιστημονικών οργάνων, καθώς και ένα ρομποτικό βραχίονα συλλογής δειγμάτων, που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει, κατά τα επόμενα χρόνια, μία μεγάλη γκάμα επιτόπιων επιστημονικών αναλύσεων. Κάθε μέρα, τα αποτελέσματα των ερευνών του στο αρειανό έδαφος θα στέλνονται ηλεκτρονικά στη Γη για περαιτέρω ανάλυση από τους επιστήμονες.
Το αυτόνομο ρόβερ, που θα παραμείνει για αρκετές μέρες ακίνητο στη θέση του, ωσότου διασφαλιστεί ότι όλα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματά του, θα εστιάσει τις έρευνές του στα προσχωσιγενή πετρώματά του, ύψους περίπου 5 χλμ., όρους Σαρπ (ή, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, όρους Αιολίς), το οποίο βρίσκεται μέσα στον αρχαίο και τεράστιο κρατήρα Γκέιλ, πλάτους 154 χλμ. και ηλικίας άνω των 3,5 δισ. ετών. Τα εν λόγω βράχια θεωρούνται ένα είδος «χρονοκάψουλας» για τα διαδοχικά γεωλογικά στάδια του πλανήτη από το πιο υγρό και θερμό παρελθόν του στο άνυδρο και κρύο παρόν του.

Το όχημα- εργαστήριο, που θα κινείται αργά με ταχύτητα μόλις 30 μέτρων την ώρα (διανύοντας το πολύ 200 μέτρα τη μέρα), θα κάνει συνεχείς αναλύσεις αρειανών πετρωμάτων αναζητώντας πολύπλοκα οργανικά μόρια, που πιθανώς θα αποτελούν τη χημική «υπογραφή» κάποιων μικροοργανισμών του παρελθόντος ή και του παρόντος.
Όμως η δυσκολία για τους επιστήμονες θα είναι να βεβαιωθούν ότι τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα έχουν όντως βιολογική προέλευση (τον μεταβολισμό των μικροβίων), αφού θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί και μέσω αβιοτικών γεωχημικών διαδικασιών.
Οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι κάποτε, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, στον Άρη υπήρχε ατμόσφαιρα και νερό σε υγρή μορφή, συνεπώς πληρούταν μία βασική προϋπόθεση για την ανάδυση κάποιας μορφής ζωής.
Τώρα, εκφράζεται η ελπίδα ότι το «Curiosity» θα κάνει ένα ακόμα βήμα, βρίσκοντας και εξελιγμένα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια ή υποπροϊόντα τέτοιων μικροοργανισμών.



Πηγή: Βήμα  Καθημερινή  Έθνος NASA
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/
 https://www.facebook.com/NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις