H πρώτη ζημιά στο Curiosity

Δύο από τους μετεωρολογικούς αισθητήρες του Curiosity. Ενας εξ αυτών υπέστη βλάβη κατά την προσεδάφιση του ρομπότ


Δύο εβδομάδες μετά την προσεδάφιση του στον Άρη το Curiosity παρουσίασε το πρώτο τεχνικό πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι της αποστολής διαπίστωσαν ότι ένας αισθητήρας που αποτελεί μέρος ενός μηχανισμού συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων του ρομποτικού εξερευνητή έχει υποστεί κάποια βλάβη.

Το πρόβλημα

Ο αισθητήρας βρίσκεται στο όργανο REMS το οποίο συλλέγει καθημερινά στοιχεία για την ταχύτητα και την κατεύθυνση των ανέμων, την θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία κ.α. Ο αισθητήρας δεν έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά στέλνει μπερδεμένα και εν πολλοίς άχρηστα δεδομένα.

Οι τεχνικοί της NASA έστρεψαν τις κάμερες του ρομπότ προς τον αισθητήρα και διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα καλώδια του έχουν καταστραφεί. Οι τεχνικοί εκτιμούν ότι η ζημιά προκλήθηκε κατά την διαδικασία προσεδάφισης και αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να βρεθεί τρόπος επιδιόρθωσης της ζημιάς.
Όπως επισημαίνουν ο συγκεκριμένος αισθητήρας έπαιζε βοηθητικό και όχι κύριο ρόλο στον μηχανισμό συλλογής δεδομένων και η πιθανή απώλεια του δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στις έρευνες του Curiosity.

Πηγή: Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις