Ένα γραμμάριο εσωτερικής επιφάνειας ενός νέου υλικού καλύπτει... ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Αμερικανοί ερευνητές έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της εσωτερικής επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα υλικό, δημιουργώντας δύο συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη εσωτερική επιφάνεια που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern, μ’ επικεφαλής τους καθηγητές χημείας Ομάρ Φάρχα και Τζόζεφ Χουπ και χημικής μηχανικής Ράνταλ Σνουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, δημιούργησαν τα υλικά NU-109 και NU-110 που έχουν κρυσταλλική νανοδομή και ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μεταλλο-οργανικών» υλικών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε οχήματα, για καταλύτες κ.α.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των πορωδών υλικών έγκειται στην απίστευτα μεγάλη εσωτερική επιφάνειά τους, που φθάνει τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο. Έτσι, η εσωτερική επιφάνεια ενός γραμμαρίου του νέου υλικού μπορεί να καλύψει ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ένα κιλό αυτού του υλικού περιέχει μία εσωτερική επιφάνεια που θα μπορούσε να καλύψει επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Τα υλικά αυτά αποκτούν την μεγάλη επιφάνειά τους χάρη στην ύπαρξη των πόρων τους, που παραμένουν ανοιχτοί με μια ειδική τεχνική με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Τα μεταλλο-οργανικά υλικά έχουν μοριακή δομή πλέγματος ή «κλουβιού» και οι αμερικανοί ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την εσωτερική επιφάνειά τους στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 http://physicswhynot.blogspot.gr/2012/09/world-record-set-for-highest-surface.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις