Quadruped: Το ρομπότ της Toshiba που θα «εξερευνήσει» τη Φουκουσίμα

H ιαπωνική εταιρεία Toshiba παρουσίασε την Παρασκευή ένα ρομπότ που θα εισχωρήσει στους εσωτερικούς χώρους του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα.


Το ρομπότ ονομάζεται Quadruped (διαθέτει τέσσερα «πόδια»), έχει βάρος 65 κιλά, ύψος 105 εκατοστά και έχει τη δυνατότητα να αντέξει ακτινοβολία 100 millisievert κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Το Quadruped μπορεί να μετακινείται σε ανώμαλο έδαφος, όπως και να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες.

Το ρομπότ μπορεί επίσης να μεταφέρει βάρη μέχρι 20 κιλά. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες και ένα μετρητή ραδιενέργειας, και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στο να διαπιστωθεί ποια μέρη του συμπλέγματος είναι ασφαλή για να μπουν άνθρωποι και για πόση ώρα μπορούν να μπουν.

Σήμερα οι συνθήκες στους χώρους του πυρηνικού σταθμού αποτελούν θανάσιμη απειλή για τον άνθρωπο, γι’ αυτό ο σταθμός μπορεί να εξερευνηθεί μόνο με τη βοήθεια ρομπότ.

Η Τoshiba έχει κατασκευάσει και τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, ενώ περιμένει το «πράσινο φως» από την Τepco, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό για να χρησιμοποιήσει το ρομπότ.


Πηγή: Σκάι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις