Την Ada Lovelace τιμά η Google σήμερα

Το σημερινό doodle της Google γιορτάζει τα 197 χρόνια από τη γέννηση της Αυγούστα Άντα Κίνγκ, Κόμησσα του Λάβλεϊς (πατρικό Αυγούστα Άντα Μπάιρον) ή Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace), μαθηματικό του 19ου αιώνα και κόρη του ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο κι από νεαρή ηλικία είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, ενώ διδάχθηκε από τη μητέρα της, Αναμπέλα, επίσης, ταλαντούχα μαθηματικός.

Η Μαίρη Σόμερβιλ (Mary Somerville), εξαιρετικά ικανή μαθηματικός της εποχής, σύστησε την Άντα στον Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage), ο οποίος εκείνη την περίοδο επεξεργαζόταν την ιδέα της «Αναλυτικής Μηχανής» που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο Μπάμπατζ εντυπωσιάστηκε από τις δεξιότητες της Άντα και της ανέθεσε να μεταφράσει ένα κείμενο του Λουίτζι Μενάμπρεα (Luigi Menabrea) που αφορούσε την «Αναλυτική Μηχανή» από τα ιταλικά στα αγγλικά, ώστε να μπορεί να δημοσιευθεί στην Αγγλία.

Στις σημειώσεις της περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι στο μέλλον μία τέτοια μηχανή θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να παράγει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά.

Επίσης, περιλαμβάνεται σχέδιο για τον τρόπο που η μηχανή θα μπορεί να υπολογίζει τους αριθμούς Μπερνούλι κι αναγνωρίζεται ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή, κάνοντάς έτσι, την Άντα την πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Η Άντα γεννήθηκε το 1815, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε όταν αυτή ήταν σε ηλικία οκτώ ετών. Το 1835, παντρεύτηκε το Γουίλιαμ Κινγκ (William King), ο οποίος ανακηρύχθηκε Κόμης του Λάβλεϊς το 1838. Πέθανε το 1852 στην ηλικία των 36.

Η "Ημέρα της Άντα Λάβλεϊς" (16 Οκτωβρίου) τιμά την προσφορά της στην τεχνολογία, αλλά και τα επιτεύγματα των υπολοίπων γυναικών που ασχολούνται με την επιστήμη και την τεχνολογία για τις οποίες η ίδια, άλλωστε, αποτέλεσε πρότυπο.

Πηγή: Wikipedia Διαδίκτυο  E.go.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις