Μετεωρίτης με σημαντικά στοιχεία για τον Άρη

Oι περισσότεροι μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη προέρχονται από τη Ζώνη των Αστεροειδών. Η προέλευση λίγων από αυτούς είναι από τη Σελήνη ή τον Άρη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες χτυπήματα μετεωριτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορούν να αποσπάσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα εκτοξεύσουν στο διάστημα. Κάποια από αυτά είναι πιθανόν να φτάσουν στη Γη.

Το πέτρωμα 320 γραμμαρίων με το επίσημο όνομα (NWA) 7034 ή αλλιώς «Μαύρη Καλλονή»

Οι επιστήμονες μελετούν έναν μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη, ηλικίας δύο δισεκατομμυρίων ετών, που έπεσε στην έρημο Σαχάρα και όπως λένε, περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει περίπου 30 φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Άρη. Όπως είπαν, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα πως ένας ζεστός και υγρός πλανήτης μεταμορφώθηκε σε μια παγωμένη και αμμώδη έρημο.

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι ο μετεωρίτης μοιάζει πολύ με τους ηφαιστειακούς βράχους που έχουν εντοπίσει στον Άρη τα διαστημικά οχήματα της ΝΑΣΑ Spirit και Opportunity.

Τον μετεωρίτη εντόπισε πέρυσι στην έρημο Σαχάρα ένας άνδρας από το Μαρόκο. Τον πούλησε σε έναν αμερικανό συλλέκτη ο οποίος και τον παρέδωσε στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού για μελέτη.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη ανακάλυψη σπάνιο δείγμα του πλανήτη Άρη.


Πηγή: Σκάι BBC
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20900843

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις