Αποδοτικότερα LED λάμπουν σαν... πυγολαμπίδες

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις πυγολαμπίδες και, αντλώντας έμπνευση από αυτές, κατόρθωσε να αναπτύξει μια δίοδο εκπομπής φωτός (LED) έως και 1,5 φορά αποδοτικότερη από τις συμβατικές.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η δομή της κοιλιακής χώρας της πυγολαμπίδας, η οποία φωτίζεται ώστε το έντομο να προσελκύσει συντρόφους. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν εντόπισαν ένα γεωμετρικό μοτίβο οδοντωτών «λεπιών» στο εσωτερικό της κοιλιάς, το οποίο ενίσχυε τη λάμψη της πυγολαμπίδας.

Εφαρμόζοντας το εύρημά τους στο σχέδιο των LED, δημιούργησαν ένα επίστρωμα, το οποίο μιμείται τη φυσική δομή των πυγολαμπίδων, αυξάνοντας την απόδοση των διόδων σε ποσοστό έως 55%.

Πρόσφατα, άλλη ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να μιμηθεί τις χημικές αντιδράσεις που επιτρέπουν στο ίδιο έντομο να λάμπει, για να αναπτύξει φως, το οποίο δεν θα απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια. Η νέα προσπάθεια, ερευνητών από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τον Καναδά, επικεντρώθηκε σε εντελώς διαφορετική πτυχή των ικανοτήτων της πυγολαμπίδας.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα LED», αναφέρει σε ανακοίνωση η Ανίκ Μπέι από το Πανεπιστήμιο της Ναμύρ, στο Βέλγιο, εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Optics Express. «Κάνοντας λίγα βήματα ακόμη, μπορούμε να επικαλύψουμε και να αποτυπώσουμε [τα οδοντωτά «λέπια»] στα υπάρχοντα LED».

Η Μπέι και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι, μέσω εφικτών τροποποιήσεων στις υπάρχουσες τεχνικές παραγωγής, τα ενθαρρυντικά ευρήματα της έκθεσης θα μπορούσαν να γίνουν πράξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η σημαντικότερη πτυχή αυτής της έρευνας είναι ότι δείχνει πόσα μπορούμε να μάθουμε παρατηρώντας προσεκτικά τη Φύση», δήλωσε η ίδια. Όπως εξήγησε, τα μοναδικά σχέδια στην κοιλιά των πυγολαμπίδων ελαττώνουν τις εσωτερικές αντανακλάσεις, με αποτέλεσμα το φως που «διαφεύγει» να είναι περισσότερο και, συνεπώς, ευκολότερα ορατό στους επίδοξους συντρόφους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις