Video: Πώς ο Alan Turing ὲσπασε τον πιο σημαντικό κώδικα στον πόλεμο

Ξεσκονίστε τα Αγγλικά σας. Αξίζει μόνο και μόνο για να παρακολουθήσετε το παρακάτω 10λεπτο βίντεο. Ο μαθηματικός του Cambridge, James Grime εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Alan Turing, αυτό το μεγάλο (αλλά και άτυχο) μαθηματικό μυαλό, κατόρθωσε να σπάει κάθε πρωί τον κώδικα Enigma, σε μόλις 20 λεπτά.

Η ιστορία του κώδικα Enigma, είναι από τις πιο συναρπαστικές της σύγχρονης μαθηματικής και υπολογιστικής επιστήμης. Τόσο ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε, όσο και ο τρόπος με τον οποίο «έσπασε». Η αποκρυπτογράφησή του, άλλαξε τον ρου της ιστορίας για την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων καθώς, ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας του Άξονα, βασιζόταν σε αυτή την εξαιρετική επινόηση.

Η δουλειά του Alan Touring και τον συνεργατών του, να κατορθώσουν να αποκαλύψουν το ένα και μοναδικό εκείνο γράμμα που έμενε το ίδιο στον κώδικα Enigma, αλλά και να κατασκευάσουν τον υπολογιστή Bombe, που πραγματοποιούσε αυτόματα την αποκρυπτογράφηση, έχει μείνει στην ιστορία. Όπως και έμεινε στην ιστορία επίσης, ότι το μεγάλο αυτό μαθηματικό μυαλό, καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία σε χημικό ευνουχισμό και εν τέλει αυτοκτόνησε.

Δείτε το βίντεο. Είναι εκπληκτικό. A! Και αν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργούσε η μηχανή Enigma, δείτε το επίσης ενδιαφέρον βίντεο, εδώ.



Πηγή: digitallife

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις