Πράσινα σχολεία: ιδέες για οικολογική μάθηση

Όταν το σχολείο παράγει το δικό του τυρί
foto: Frank Baron
Όλο και περισσότερα σχολεία επιδιώκουν να μάθουν στους μαθητές τους την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συμμετοχές στο Δίκτυο της Guardian καθώς και στον διαγωνισμό του Δημοτικού Zurich "Το σχολείο που θα θέλαμε" αποδεικνύουν ότι δε χρειάζεται να περιοριζόμαστε σε διαλέξεις για την κλιματική αλλαγή και την αναγκαιότητα να κλείνουμε τα φώτα που δεν χρησιμοποιούμε.
Κάδοι που μιλάνε, μια οικολογική καλύβα και μια φάρμα είναι μερικοί μόνο από τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους ορισμένα σχολεία σκέφτονται να εμπλέξουν τους μαθητές τους στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Eggbuckland Community College, Plymouth: 

Κάδοι που μιλάνε με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να πετούν τα απορρίμματα τους
Η διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου μπορεί να αποτελεί διασκέδαση, αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το παραθαλάσσιο αυτό σχολείο. Οι κάδοι που μιλούν, τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία, θα επιβραβεύουν τους μαθητές που θα πετούν εκεί τα σκουπίδια τους λέγοντας "ευχαριστώ" , τραγουδώντας ένα σκοπό ή μεταφέροντας ένα ιδιαίτερο μήνυμα.

Beech Groove School, Nonington: μια φάρμα "μόνιμης καλλιέργειας" (permaculture)

Με τη μεγαλύτερη ποσότητα του φαγητού να φτάνει συσκευασμένη στον καταναλωτή είναι εύκολο να ξεχαστεί η προέλευση των τροφών. Αυτό το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει να επανασυνδέσει τους μαθητές του με τη φύση μετατρέποντας ένα χωράφι σε φάρμα μόνιμης καλλιέργειας και πολιτισμού. Οι μαθητές θα πειραματιστούν με εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας αντί της συμβατικής σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και πραγματοποιώντας μια σειρά δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν σκάψιμο σε παρτέρια, δημιουργία φάρμας με κοτόπουλα ακόμη και ένα "after schοoll club". Επιπλέον, σχεδιάζουν να αγοράσουν μια αγελάδα ώστε να φτιάχνουν τυρί.

Harrogate Grammar School, Harrogate: 

Οικολογική καλύβα που προωθεί την αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη.
Η οικολογική καλύβα επενδεδυμένη με φωτοβολταϊκά και μια μικρή στροβιλογεννήτρια αιολικής ενέργειας, θα παρέχει τη δυνατότητα να συλλέγεται το νερό της βροχής, να ανακυκλώνονται και να κομποστοποιούνται απορρίμματα ενώ θα προσφέρει προς πώληση ακόμη και "τοπικά παραγόμενο" παγωτό. Τέλος, παγκάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ξύλο θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εξωτερικού χώρου φιλικού προς το περιβάλλον.

              

http://www.guardian.co.uk/teacher-network/zurich-school-competition/teacher-blog/green-school-eco-learning-ideas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις