Κατασκευή: Ηλεκτρική βάρκα

Και όμως η βάρκα μας ταξιδεύει μέσα στο νερό!

Υλικά για την κατασκευή

αφρολέξ
1 κινητηράκι 9 Volt
1 μπαταρία 9 Volt
κοπίδι
κόλλα
σιλικόνη
καλώδιο
διακόπτης
1 μπανιέρα ή πισίνα


Βήματα

1. Κατασκευάζουμε μία βάρκα από αφρολέξ. Το σχήμα της βάρκας μπορεί να είναι τελείως απλό, πάλι θα κινείται το βαρκάκι μας, αλλά δεν θα προστατεύεται τόσο καλά το κινητηράκι μας από το νερό.

2. Φτιάχνουμε ένα απλό κύκλωμα με κινητηράκι με την μπαταρία, το καλώδιο και το κινητηράκι μας. Αν θέλουμε βάζουμε και διακοπτάκι του εμπορίου ή φτιάχνουμε το δικό μας αυτοσχέδιο διακοπτάκι.
Το ανεμιστηράκι είναι από παλιό παιχνίδι. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και το δικό μας  ανεμιστηράκι.

3. Κολλάμε το κύκλωμα πάνω στη βάρκα έτσι ώστε η προπέλα να είναι από την εξωτερική πλευρά. Φροντίζουμε η προπέλα να είναι ψιλά ώστε να κάνει πιο δυνατό ρεύμα αέρα.
4. Τοποθετούμε την ηλεκτρική βαρκούλα μας στην μπανιέρα και ανάβουμε το κινητηράκι μας. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό; Προς πια κατεύθυνση κινείται η βάρκα μας και γιατί;

και λίγη περισσότερη φυσική . . .
Οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντα κατά ζεύγη τη δράση και την αντίδραση. Κατά την λειτουργία του κινητήρα η βάρκα κινείται αντίθετα από το ρεύμα αέρα που δημιουργείται. ( 3ος Νόμος του Νεύτωνα)

Διάρκεια κατασκευής : 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας : 5/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού Μηχανική Φυσική Β' Γυμνασίου Κινήσεις Δράση Αντίδραση Φυσική Α' Λυκείου Κινήσεις Νόμοι του Νεύτωνα

Κείμενο - φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου          
 Ιδέα- εκτέλεση κατασκευής: Χριστιάνα Ε' Σχολή Χιλλ 2013


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις