Kίνα: Κβαντικός δορυφόρος και νέο βήμα για την κατασκευή διαστημικού σταθμού

Για το 2016 είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης», με σκοπό να καταστήσει την Κίνα την πρώτη χώρα με δυνατότητες κβαντικής επικοινωνίας στο Διάστημα.
Η δυνατότητα αποστολής ασφαλών μηνυμάτων από ένα σημείο του πλανήτη σε ένα άλλο είναι για ευνόητους λόγους εξαιρετικά ελκυστική σε κυβερνήσεις, στρατούς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό είναι δυνατόν για μικρές αποστάσεις, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, χάρη στη κβαντική κρυπτογραφία. Ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο σε αποστάσεις περίπου 100 χιλιομέτρων (143 σε πρόσφατο ευρωπαϊκό ρεκόρ). Ως εκ τούτου, και από τη στιγμή που αυτή η απόσταση αποτελεί ένα «καλό» τμήμα της απόστασης προς το Διάστημα, λαμβάνει χώρα μία ιδιότυπη «κούρσα του Διαστήματος» με σκοπό την αποστολή κβαντικών μηνυμάτων σε δορυφόρους και στη συνέχεια την προώθησή τους σε παραλήπτες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
                           
Στην εν λόγω «κούρσα», η Κίνα ισχυρίζεται πως σημείωσε μία μικρή νίκη. Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, ο Τζιαν Γουέι Παν του πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας στη Σαγκάη και η ομάδα ερευνητών του κατάφεραν να αποστείλουν φωτόνια σε ένα δορυφόρο σε τροχιά, από όπου στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πίσω στη Γη (μέσω ανάκλασης), όπου και ανιχνεύθηκαν.
Για τους σκοπούς του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν δύο τηλεσκόπια και ένα δορυφόρος εξοπλισμένος με ειδικούς ανακλαστήρες, σε ύψος 400 χιλιομέτρων. Το ένα τηλεσκόπιο εξέπεμψε παλμούς φωτός και το άλλο αναζήτησε την αντανάκλαση. Όπως ανέφερε ο Παν, τα φωτόνια που «επέστρεφαν» ανιχνεύθηκαν, σε «βαθμό» 600 ανά δευτερόλεπτο. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι επαρκή για να στηθεί ένα ασφαλές QKD link μεταξύ γης και δορυφόρου, από τεχνικής πλευράς» αναφέρεται στη σχετική μελέτη.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όσον αφορά το πείραμα, καθώς η ομάδα αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκε ο γερμανικός δορυφόρος CHAMP, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2000 και αποσύρθηκε το 2010- οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πότε έλαβε χώρα το πείραμα και για ποιο λόγο άργησε τόσο πολύ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η απάντηση όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επερχόμενη (2016) εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης», με στόχο το πρώτο πείραμα κβαντικής επιστήμης στο Διάστημα. Στόχος, κατά τον Παν, είναι στο στήσιμο ενός δικτύου κβαντικής επικοινωνίας από το Πεκίνο ως τη Βιέννη.
Επίσης, έλαβε χώρα επιτυχώς η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Shenzhou-10, στο οποίο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την πιο μακρά διαστημική αποστολή της χώρας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας για την δημιουργία ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού ως το 2020.
Οι τρεις αστροναύτες - δύο άνδρες και μια γυναίκα (Νιε Χαϊσένγκ, Ζιανγκ Σιαογκουάνγκ και Ουάνγκ Γιαπίνγκ)— και τα στελέχη που ελέγχουν την αποστολή ανέφεραν ότι η πρώτη φάση της αποστολής ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καθώς το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά από τον πύραυλο Long March-2F, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Οι τρεις αστροναύτες πρόκειται να προσδέσουν το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν, στο Tiangong-1, ένα μη επανδρωμένο σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά από το 2011, και να δημιουργήσουν ένα διαστημικό πειραματικό εργαστήριο.
Η αποστολή του Shenzhou-10 είναι η πέμπτη επανδρωμένη κινεζική διαστημική αποστολή της χώρας και χαρακτηρίζεται ως «η πιο περίπλοκη» που έχει γίνει ως σήμερα, σύμφωνα με τον Μόρις Τζόουνς, έναν Αυστραλό ειδικό σε θέματα διαστήματος. Η πρώτη έγινε το 2003, όταν η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο διάστημα, μετά τη Ρωσία (τότε ΕΣΣΔ) και τις ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις