Στείλτε το δικό σας σκάφος στη Σελήνη!

Οι φίλοι του Διαστήματος έχουν τώρα την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στείλουν ένα «σκάφος τσέπης» στο Διάστημα.

Διαστημικός δίσκος

Το πρόγραμμα ονομάζεται Pocket Spacecraft και απευθύνεται στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter. Οι ενδιαφερόμενοι με ένα ποσό γύρω στα 150 ευρώ μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους σκάφος που θα ταξιδέψει στη Σελήνη. Δεν πρόκειται φυσικά για ένα μεγάλου μεγέθους συμβατικό σκάφος αλλά για έναν δίσκο σε μέγεθος DVD. Ο δίσκος που ονομάζεται «Scout» αποτελείται από το ίδιο υλικό με το οποίο κατασκευάζονται τα εύκαμπτα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Για αυτό και φέρει πάνω του εύκαμπτα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το ταξίδι

Οι δίσκοι θα τοποθετηθούν σε ένα «μητρικό σκάφος» το οποίο θα εκτοξευθεί μαζί με άλλο διαστημικό φορτίο το οποίο θα μεταφέρει στο Διάστημα κάποιος εμπορικός πύραυλος εκτόξευσης. Ο ιδιοκτήτης του κάθε δίσκου θα έχει επικοινωνία με αυτόν μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται κατά τη διαδρομή του στη Σελήνη αλλά και όταν το μητρικό σκάφος προσεδαφιστεί σε αυτή.

Για να υλοποιηθεί η αποστολή θα πρέπει να συμμετάσχουν περίπου 2.500 φίλοι του Διαστήματος αφού το συνολικό ποσό που απαιτείται είναι 400 χιλιάδες ευρώ. Το χρονικό περιθώριο για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή και να στείλει το δικό του «σκάφος» στη Σελήνη είναι 60 ημέρες. Μέχρι στιγμής πάντως το ενδιαφέρον δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού συμμετοχή έχουν δηλώσει περί τα 100 άτομα.

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις