Πρωτοφανή επίπεδα ραδιενέργειας σε ψάρια ανοικτά της Fukushima Daiichi


Λαβράκι που αλιεύθηκε στα ανοικτά του νομού Ιμπαράκι, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα, αποκάλυψε πρωτοφανή επίπεδα ραδιενέργειας για ένα ψάρι αυτού του είδους, συγκεκριμένα δέκα φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Στο λαβράκι, το οποίο αλιεύτηκε στις 4 Ιουλίου, στα ανοικτά της πόλης Χιτάτσι, ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο σε ποσότητα άνω των 1.000 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπόμενο όριο για τα τρόφιμα έχει οριστεί στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό.
Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι πάνω από δυο χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, διάχυτη και αδύνατο να ελεγχθεί.

Πιθανή η διαρροή νερού με ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα

Η ιαπωνική Αρχή για την πυρηνική ενέργεια θεωρεί αρκετά πιθανή τη διαρροή νερού με ραδιενεργό υλικό από τη μονάδα της Φουκουσίμα στον ωκεανό, κάτι που πιθαναλογείται εκτενώς αλλά ο διαχειριστής του εργοστασίου απέρριπτε, μέχρι σήμερα.
Αξιωματούχοι της αρμόδιας αρχής ανέφεραν πως έχουν «ισχυρές υποψίες» για διαρροή ραδιενεργού καισίου και κάλεσαν την TEPCO, που διαχειρίζεται τη μονάδα, να διερευνήσει από ποιο σημείο μπορεί να διαρρέει το υλικό.
Η αρμόδια αρχή ανέφερε επίσης πως θα συσταθεί επιτροπή για να εξεταστεί πώς μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα.
Η ίδια η TEPCO εμφανίζεται μεν συνεργάσιμη με τους επιθεωρητές, αλλά συνεχίζει να αμφισβητεί τη διαρροή.
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως οι μετρήσεις σε υπόγεια ύδατα γύρω από τη μονάδα δεν αποδεικνύουν απαραίτητα πως ραδιενεργό υλικό διαρρέει στον ωκεανό.
Από τον Μάιο, η εταιρεία έχει αναφέρει αύξηση στις μετρήσεις καισίου σε υπόγεια ύδατα που λαμβάνονται από σημείο κοντά στην ακτή. Επιπλέον, εμφανίζονται υψηλές ποσότητες στροντίου σε δείγματα που λήφθηκαν από θαλάσσια ύδατα σε μικρή απόσταση από την ακτή.
Εδώ και καιρό, επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για διαρροή ραδιενεργού υλικού στη θάλασσα, επικαλούμενοι μετρήσεις σε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς από την περιοχή γύρω από την πυρηνική μονάδα.

Πηγή: Τα Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις