«Τείχος από πάγο» ίσως σταματήσει τη διαρροή στη Φουκουσίμα

Αγανακτισμένη με τις αλλεπάλληλες διαρροές ραδιενεργού νερού και τα ανεπαρκή μέτρα της εταιρείας Tepco, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην κρίση χρηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός «τείχος από πάγο» κάτω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

«Απορρίπτουμε τους αυτοσχεδιασμούς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και θα καθορίσουμε τις βασικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα του μολυσμένου νερού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπο, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τους χειρισμούς της Tepco «ανοργάνωτους».

Το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής ενός παγωμένου τείχους θα κοστίσει 47 δισ. γεν, ή 359 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.
Για τη δημιουργία του παγωμένου «τείχους» θα πρέπει να εισαχθούν στο έδαφος κατακόρυφοι σωλήνες με ψυκτικό υγρό, οι οποίοι θα παγώσουν το έδαφος και θα εμποδίσουν έτσι τη ροή μολυσμένου νερού προς τον ωκεανό.
Πολλοί ειδικοί εμφανίζονται πάντως δύσπιστοι με αυτό το φιλόδοξο σχέδιο: «Έχω την εντύπωση ότι κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικό» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Γιοακίμ Κνέμπελ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία.
Οι ανακοινώσεις της Τρίτης έρχονται μία μέρα μετά την αποκάλυψη ότι η ραδιενέργεια στο νερό που χρησιμοποιείται στην ψύξη των αντιδραστήρων είναι 18 φορές υψηλότερη από ό,τι είχε ανακοινώσει αρχικά η Tepco.
Σε ένα σημείο του εργοστασίου, η ακτινοβολία έφτανε τα 1.800 millisievert ανά ώρα και θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών. Συγκριτικά, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση για διάστημα μιας πενταετίας είναι μόλις 100 mSv.
Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου υπέστησαν τήξη του πυρήνα όταν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης.

Έκτοτε η Tepco διοχετεύει περίπου 400 τόνους νερού την ημέρα για να κρατά τους αντιδραστήρες σε ασφαλή θερμοκρασία. Το νερό αυτό -συνολικά 300.000 τόνοι- είναι άκρως ραδιενεργό και αποθηκεύεται σε περίπου 1.000 δεξαμενές που έχουν κατασκευαστεί εντός του εργοστασίου.
Η αποθήκευση τόσο μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργού νερού, από το οποίο πρέπει να αφαιρούνται τα ραδιενεργά ισότοπα, αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση για την Tepco. Έπειτα από αλλεπάλληλες διαρροές, η ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι δεξαμενές δεν είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να εμφανίσουν ρήγματα η μία μετά την άλλη.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στις 19 Αυγούστου όταν περίπου 300 τόνοι νερού διέρρευσαν από μία δεξαμενή. Η ιαπωνική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας αρχικά έκανε λόγο για συμβάν κατηγορίας 1 (γνωστό και ως «ανωμαλία») στην επταβάθμια Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, αργότερα όμως αύξησε το επίπεδο στο 3, το οποίο αντιστοιχεί σε «σοβαρό περιστατικό».
Όλοι τώρα φοβούνται ότι η ραδιενέργεια θα καταλήξει τελικά στη θάλασσα έξω από τις ακτές της Φουκουσίμα, όπου το ψάρεμα παραμένει απαγορευμένο.
Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει ήδη, καθώς το εργοστάσιο βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου με πηγές, των οποίων το νερό περνάει κάτω από το εργοστάσιο, αναμειγνύεται με άκρως ραδιενεργό νερό από το σύστημα ψύξης, και συνεχίζει την πορεία του προς τον ωκεανό.
Στο μεταξύ, η Ιαπωνία παραμένει αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε το κλείσιμο των περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.
Σε λειτουργία παρέμειναν μόνο δύο αντιδραστήρες σε εργοστάσιο της Kansai Electric. Ο ένας τέθηκε εκτός λειτουργίας για ελέγχους την Τρίτη και ο δεύτερος θα ακολουθήσει αργότερα εντός του Σεπτεμβρίου, αναφέρει το BBC.
Η ιαπωνική κοινή γνώμη τάσσεται πλέον κατά της πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει κάποια στιγμή σε λειτουργία τις ανενεργές μονάδες για να καλύψει το έλλειμμα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις