Curiosity: Δεν βρέθηκε μεθάνιο στον Άρη

Το ρόβερ Curiosity δεν ανίχνευσε μεθάνιο στον Άρη.
Έκπληξη και απογοήτευση προκάλεσαν τα ευρήματα του ρόβερ Curiosity στον κόκκινο πλανήτη: δεν υπάρχει μεθάνιο στον Άρη.
Προηγούμενες έρευνες ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν ίχνη μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, το οποίο θα μπορούσε να προέρχεται από μικρόβια, ηφαιστειακή δραστηριότητα ή πτώσεις κομητών.
Επίγεια τηλεσκόπια αλλά και το τροχιακό Mars Express, κατέγραψαν κυμαινόμενα ποσοστά μεθανίου, από 10 έως 45 μέρη ανά δισεκατομμύριο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ έρευνα της NASA εντόπισε ακόμη και νέφη μεθανίου προερχόμενα από ενεργές περιοχές.
This picture shows a lab demonstration of the measurement chamber inside the Tunable Laser Spectrometer, an instrument that is part of the Sample Analysis at Mars investigation on NASA's Curiosity rover.
Image Credit: 
NASA/JPL-Caltech

Μετά από έξι δειγματοληψίες από το Curiosity, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα δεν ξεπερνάει τα 1,3 μέρη ανά δισεκατομμύριο, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν παράγεται μεθάνιο σε μεγάλες ποσότητες, αλλά ίσως και να μην υπήρξε ποτέ στην ατμόσφαιρα.
Τα ευρήματα μειώνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη μικροβίων που παράγουν μεθάνιο και θα στρέψουν τις έρευνες για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη σε νέες κατευθύνσεις.


«Θα ήταν σίγουρα πιο συναρπαστικό αν το Curiosity ανακάλυπτε μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου», λέει ο Chris Webster του Jet Propulsion Laboratory της NASA, «αλλά οι μετρήσεις μας είναι πολύ ακριβείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί επεκτείνει και εδραιώνει τη γνώσης μας».


Πηγή: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας NASA
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20130919.html#.UjtTmdKBkto
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις