Ανασύρθηκε μετεωρίτης από ρωσική λίμνη

Δύτες σε ρωσική λίμνη ανέσυραν ένα βράχο 570 κιλών, που φέρεται να είναι το κύριο μέρος από ό,τι απέμεινε από το μετεωρίτη που είχε εκραγεί στον ουρανό της πόλης Chelyabinsk πριν μερικούς μήνες, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και τραυματίζοντας παραπάνω από χίλιους ανθρώπους.

Ο μετεωρίτης είχε κάνει την εμφάνισή του στο ρωσικό ουρανό στις 15 Φεβρουαρίου, όταν με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων την ώρα είχε εκραγεί σε ύψος 25-30 χιλιομέτρων, προκαλώντας μια εκτυφλωτική λάμψη. Από θραύσματα και το ωστικό κύμα αναφέρθηκαν 1.100 τραυματισμοί κατοίκων της περιοχής, ενώ έσπασαν τζάμια και κατέρρευσαν στέγες σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Το αρχικό μέγεθος του μετεωρίτη έχει προσδιορισθεί σε διάμετρο 17 μέτρων και βάρος περίπου 10.000 τόνων. Ο αρχικός βράχος έσπασε σε πολλά θραύσματα μετά την έκρηξη, αλλά το κύριο μέρος του κατέπεσε στην τοπική λίμνη Chebarkul, αφήνοντας ένα άνοιγμα έξι μέτρων στην παγωμένη επιφάνειά της.

Η ρωσική τηλεόραση κάλυψε ζωντανά την επιχείρηση ανέλκυσης του μετεωρίτη. Το οπτικό υλικό δείχνει ένα βράχο 1.5 μέτρου, τον οποίο οι δύτες τύλιξαν με ειδικό κάλυμμα και τον ανέβασαν στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και αφότου είχε μεταφερθεί στη στεριά, ο βράχος έσπασε σε τουλάχιστον τρία κομμάτια καθώς δεν άντεξε το σκοινί που τον μετέφερε. Η όλη δυσκολία του εγχειρήματος ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, λόγω του αυξημένου βάθους στο οποίο βρέθηκε ο βράχος.
Σύμφωνα με ειδικούς χρειάζεται κάποιος χρόνος προτού επιβεβαιωθεί πως ο βράχος έχει προέλευση από το διάστημα. Προτού σπάσει το σκοινί, είχε ζυγιστεί να έχει βάρος τουλάχιστον 570 κιλών (έσπασε κατά τη ζύγιση), το οποίο σημαίνει πως εάν όντως διαπιστωθεί πως πρόκειται για μετεωρίτη, θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ.

Πηγή: Ναυτεμπορική
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24550941

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις