Φόρτιση κινητού τηλεφώνου μέσω αστραπής


Τη δύναμη της αστραπής χρησιμοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον για να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο, στο πλαίσιο πειράματος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Nokia.
                       
Σε μία μοντέρνα παραλλαγή της ιστορίας του τέρατος του Φρανκενστάιν, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη συγγραφή της νουβέλας από τη Μαίρη Σέλεϊ, οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, δημιούργησαν μία αστραπή μέσα σε εργαστήριο, χρησιμοποιώντας έναν μετασχηματιστή και περνώντας 200.000 βολτ μέσα από κενό διάστημα 30 εκατοστών.
Όπως επεσήμανε ο Νηλ Πάλμερ, του εργαστηρίου υψηλής τάσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, τα κυκλώματα της Nokia κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το σήμα, επιτρέποντας τη φόρτιση της μπαταρίας.

«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η φόρτιση συσκευών με ρεύμα που περνά μέσα από τον αέρα, και αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατανόηση μίας δύναμης της φύσης, όπως η αστραπή, και το πώς δαμάζεται η ενέργειά της».
Όπως προειδοποιεί ωστόσο η Nokia της χρήστες κινητών τηλεφώνων, δεν είναι καλή ιδέα η δοκιμή ενός τέτοιου πειράματος στο σπίτι.


Πηγή: Ναυτεμπορική BBC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις