Το CERN καλεί Αθήνα!

Και όμως η παραπάνω φωτογραφία είναι στο CERN
Το CERN είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Το όνειρό μας να μπούμε στοCERN είναι εμμονικό, οπότε το νέο ότι θα παρουσιάσει στις Λέξεις και Σκέψεις μία συνάντηση τριών συζητήσεων, με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης, ακούστηκε αρχικά σαν πλάκα.
Από το 2011, το ερευνητικό κέντρο διοργανώνει το πρόγραμμα Collide@CERN, μία τρίχρονης διάρκειας κατοικία καλλιτεχνών (artist residency): καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία επιλέγονται για να παραμείνουν τρεις μήνες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του.
Μέσα από τη διαμονή τους, συναναστρέφονται με επιστήμονες, εμπνέονται και δημιουργούν επηρεαζόμενοι από τα παράδοξα της επιστήμης του σύμπαντος με τα οποία έρχονται σε επαφή. Αποτέλεσμα, η δημιουργία μίας σχέσης μεταξύ τέχνης και επιστήμης που εξερευνά τις μεταξύ τους ομοιότητες, αλλά και τις συγκρούσεις.
Έτσι, στις 5 Νοεμβρίου, ο αμερικανός καλλιτέχνης ήχου, Μπιλ Φοντάνα και ο ινδός θεωρητικός κοσμολόγος του CERN, Σουμπόντ Πατίλ, συναντιούνται στη Στέγη και μας παρουσιάζουν την προσωπική τους οπτική για την προέλευση και την αρμονία του ήχου, αλλά και τη σχέση που αυτές έχουν με την ακρόαση του σύμπαντος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την άνοιξη του 2014, το CERN εγκαινιάζει το καινούριο ερευνητικό του πρόγραμμα, Accelerate@CERN, όπου καλλιτέχνες από συγκεκριμένες χώρες φιλοξενούνται για ένα μήνα, ώστε να εξερευνήσουν τα κοινά σημεία των κλάδων τους. Ανάμεσα στις δύο πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν βρίσκεται η Ελλάδα, τον καλλιτέχνη της οποίας θα χρηματοδοτήσει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες, εδώ.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις του κύκλου Λέξεις & Σκέψεις είναι δωρεάν με σειρά προτεραιότητας. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Όσοι δεν καταφέρουν να πάνε, μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω live streaming στην ιστοσελίδα τηςΣτέγης, αλλά και από το DOC TV.


Info: Collide@CERN με Ήχο: Μουσική και θόρυβος, Λέξεις και Σκέψεις, Κύκλος: «Τέχνη και Επιστήμη: Το CERN στη Στέγη», Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 19:00. Στέγη, Συγγρού 107. Μετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Facebook. Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: doc.tv
Comic CERN Στ' Δημοτικού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις