ISOΝ: Κι όμως κάτι υπάρχει ακόμη


Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, τα οποία έκαναν λόγο για ολική διάλυση του ISON χθες βράδυ, η NASA ανακοίνωσε πως ίσως τελικά να επέζησε ένα τμήμα του κομήτη.
Όταν ο κομήτης χάθηκε πίσω από τον Ήλιο, και για όσο δε γινόταν ορατός από τηλεσκόπια που ερευνούν τον Ήλιο, όπως το Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστεψαν πως αυτό ήταν το τέλος για τον ISON. Σε σημερινές εικόνες ωστόσο από διαστημικά παρατηρητήρια όπως το Solar Heliospheric Observatory (SOHO) φαίνεται μία αμυδρή λάμψη που μεγεθύνεται.

Δεν είναι ακόμη γνωστό για το εάν πρόκειται για τμήμα του πυρήνα ή για ένα κομμάτι που αποχωρίστηκε από τον κομήτη, ούτε και το μέγεθός του, και θα χρειαστούν ακόμη κάποιες ώρες ή και ημέρες για να αποσαφηνιστεί εάν ό,τι επέζησε αρκεί για να γίνει ορατό από τη Γη με γυμνό μάτι στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι αστρονόμοι δηλώνουν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του ISON, ο οποίος φαίνεται να αψηφά κάθε πρόβλεψη από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 14 μήνες.Το βέβαιο είναι πως ο ISON έχει παρατηρηθεί περισσότερο από κάθε άλλο κομήτη στην ιστορία, αφού εδώ και αρκετούς μήνες, διαστημικά τηλεσκόπια και αστρονόμοι στη Γη, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους διαρκώς πάνω του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις