Η ομορφιά των μαθηματικών σε ένα εξαιρετικό βίντεο

Η οπτικοποίηση περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων είναι ένα προνόμιο για εξαιρετικά λίγους ανθρώπους, αυτό είναι γεγονός, εκτός εάν τοποθετήσεις αυτές τις μαθηματικές εξισώσεις στον πραγματικό κόσμο.
 
Έρχεται μια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου που συνειδητοποιεί ότι κάποια μυστικά του σύμπαντος παραμένουν κρυμμένα, όχι επειδή δεν τα έχει ανακαλύψει η ανθρωπότητα αλλά επειδή είναι καλυμμένα με περίπλοκα προβλήματα μαθηματικών ή φυσικής που λίγοι έχουν την υπομονή ή το ταλέντο να κατανοήσουν.
Αλλά η Μαγεία των Μαθηματικών (Beauty of Mathematics), ένα καινούριο βίντεο των Yann Pineill & Nicolas Lefaucheux, προσφέρει σε όσους ελκύονται από τα μαθηματικά μια γεύση από καθημερινές εξισώσεις. Το τρίπτυχο του βίντεο δείχνει στα αριστερά μια εξίσωση, η οποία σχηματοποιείται στο κέντρο και συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο στην δεξιά πλευρά. Το βίντεο μοιάζει με μια οπτική ακτίνων Χ, όμως, στην πραγματικότητα, η έμπνευση δεν ήταν ποτέ τα μαθηματικά ή η επιστήμη. Ήταν η ομορφιά.
"Θέλαμε να εξερευνήσουμε την ομορφιά από μια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη ματιά και σκεφτήκαμε την επιστήμη διότι είναι κάτι που κανείς δε μπορεί να αρνηθεί", επισημαίνει ο Pineill. "Έτσι, ερευνήσαμε περισσότερο γύρω από αυτό και αποφασίσαμε να δείξουμε ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με την ίδια κοινή γλώσσα: τα μαθηματικά."
Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει τα μαθηματικά πίσω από δυνάμεις όπως ο ηλεκτρισμός και οι πιθανότητες και υπάρχει στ' αλήθεια μια ιδιαίτερη ομορφιά μέσα σε αυτό το φαινόμενο. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να διαβάσει Σαίξπηρ χωρίς μετάφραση ή ιστορικές σημειώσεις.
 Ίσως απολαύσει την εμπειρία υπερφυσικά αλλά το μυαλό ακολουθεί τη λογική κάτω από την επιφάνεια.



"Ο στόχος μας δεν ήταν να είμαστε επιστημονικά ακριβείς, πιθανότατα δεν είμαστε, αλλά να δείξουμε στους ανθρώπους ότι τα μαθηματικά δεν είναι μια άχρηστη ιδέα που συχνά νομίζουμε όταν διαβάζουμε μαθηματικά στο σχολείο" παραδέχεται ο Pineill.
 "Είναι μια απίθανη παγκόσμια γλώσσα που είναι το θεμέλιο για κάθε επιστήμη κι επομένως το εργαλείο για να κατανοηθεί πλήρως κάθε πράγμα γύρω μας".Ακόμη κι εάν η επιστήμη εδώ δεν αναπαριστά άψογα την επιστήμη, κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί πώς αυτό θα μπορούσε να μεταπηδήσει στις αίθουσες διδασκαλίας. Η διδασκαλία των μαθηματικών είναι μια υπόσχεση που συνεχώς αναβάλλεται. Εάν παρουσιαζόταν συσχετιζόμενη με κάθε στιγμή της ανθρώπινης ζωής, όλοι θα είχαμε συνειδητοποιήσει τη θεμελιώδη ομορφιά πίσω από την επιστήμη των μαθηματικών.

"Mathematics, rightly viewed, possesses not only truth, but supreme beauty — a beauty cold and austere, without the gorgeous trappings of painting or music." —Bertrand Russell

Πηγή: Υλικό για Δημιουργική Διδασκαλία
http://www.fastcodesign.com/3020977/innovation-by-design/see-the-beauty-of-math-even-if-you-dont-understand-math
Fun and creative ideas for teaching english

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις