Univesity of California : Ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία


Είναι εντυπωσιακό, αλλά κυρίως ελπιδοφόρο και αισιόδοξο, να παρατηρείς την ταχύτητα με την οποία διαδίδεται η γνώση στον σύγχρονο κόσμο. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε πληροφορίες ή στις δυνατότητες ενημέρωσης για την τρέχουσα επικαιρότητα που παρέχει το διαδίκτυο.
Δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, πασίγνωστες για την αίγλη των συλλογών τους, απομακρύνονται από την παλιά λογική της διατήρησης και διαφύλαξης της γνώσης και προχωρούν στην απελευθέρωσή της, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στο υλικό τους μέσω του διαδικτύου. Συνεπώς, πρόσβαση στους ακριβοθώρητους θησαυρούς, σε βιβλία και επιστημονικές εκδόσεις δεν έχει πια μόνο μια μικρή ομάδα προνομιούχων ή μελετητών, αλλά οι πάντες.
Σε αυτό το πνεύμα, οι εκδόσεις του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια προσφέρει δωρεάν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή 770 βιβλία, κυρίως επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, από την συλλογή του. Πρόκειται για βιβλία που εκδόθηκαν στο χρονικό διάστημα 1982 – 2004. Ανάμεσά τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και ορισμένες σπάνιες εκδόσεις άλλων πανεπιστημίων, ενώ στη λίστα των δωρεάν βιβλίων θα προστίθενται νέα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν ό,τι τους ενδιαφέρει μέσα από μια αναλυτική λίστα που παρουσιάζει τα βιβλία ανά θέμα, εδώ, ενώ μια δεύτερη σελίδα, εδώ, τους βοηθά να εντοπίσουν γρήγορα εκείνα που είναι διατίθενται δωρεάν, χωρίς να χρειαστεί να χάσουν χρόνο και να τα αναζητήσουν σε άλλα σημεία του ιστότοπου.
Αρκετές από τις εκδόσεις επικεντρώνονται στην Αμερικανική Ιστορία, τη θρησκεία, τις Λογοτεχνικές αλλά και τις Διεθνείς Σπουδές με έμφαση στη Μέση Ανατολή την Ασία και τη Γαλλία. Ανάμεσα στα βιβλία ξεχωρίζουν τίτλοι όπως των: Luise White, «Speaking with Vampires: Rumor and History in Colonial Africa», Karen Lystra The Untold Story of
Mark Twain’s Final Years, Roland Bart, Incidents (Συμβάντα) και πολλά άλλα.
Δυστυχώς, η ανάγνωση των βιβλίων της συλλογής δεν γίνεται, όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλα βιβλία, μέσω των εφαρμογών ηλεκτρονικής ανάγνωσης που διαθέτουν οι ταμπλέτες. Μπορείτε, όμως, να αποθηκεύσετε τους τίτλους που σας ενδιαφέρουν σε ειδικό σημείο της ιστοσελίδας και να συνεχίσετε την ανάγνωση όποτε θέλετε.

Πηγή: Open Culture

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις