Οι παράξενες ιδιότητες των αστέρων νετρονίων.

Οι αστέρες νετρονίων δημιουργούνται με έναν εντυπωσιακό τρόπο, όταν καταρρέουν αστέρες μεγάλης μάζας. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ο πυρήνας του αστέρα γίνεται μικρότερος κατά 100 εκατομμύρια φορές σε όγκο. Είναι σαν να συμπιέζουμε τον Ήλιο σε μια μικρή σφαίρα ακτίνας 10 χιλιομέτρων μόνο. Ένας μικρός κύβος από το υλικό αυτού του αστέρα με διαστάσεις όσο ένας κύβος ζάχαρης, έχει μάζα μεγαλύτερο από ό,τι ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ένα διαστημόπλοιο για να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη ενός αστέρα νετρονίων πρέπει να αναπτύξει ταχύτητα ίση με τη μισή ταχύτητα του φωτός. Το μαγνητικό πεδίο του αστέρα είναι ένα τετράκις εκατομμύριο φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης, ενώ μπορεί και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μέχρι και 700 φορές το δευτερόλεπτο.
Στο κέντρο του αστέρα νετρονίων, η ύλη έχει ιδιότητες ενός υπερ-ρευστού, ενώ τα φορτισμένα σωματίδια του προσδίδουν υπερ-αγώγιμες ιδιότητες. Όλα αυτά, εφόσον ο αστέρας αποτελείται κυρίως από νετρόνια, διότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο τα νετρόνια να έχουν διαλυθεί σε quark και όλος ο αστέρας να είναι στην πραγματικότητα ένας παράξενος αστέρας quark.
Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal Letters, ερευνητές από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο του Tuebingen και το Πανεπιστήμιο της Σόφια υπολόγισαν πως οι ιδιότητες των αστέρων νετρονίων (και ειδικά εάν πρόκειται για αστέρες παράξενης ύλης quark) επηρεάζονται σημαντικά από τη γρήγορη περιστροφή. Έτσι, με μελλοντικές παρατηρήσεις θα μπορέσουμε να αποφανθούμε για την πραγματική φύση αυτών των αστέρων.

Πηγή: ΟΦΑ Δημοσίευση: http://arxiv.org/abs/1310.7436
http://iopscience.iop.org/2041-8205/781/1/L6/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις