Λονδίνο: Καλλιεργώντας λαχανικά σε καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Δύο επιχειρηματίες εγκαινίασαν την πρώτη υπόγεια φάρμα του Λονδίνου, σε ένα καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διακηρυγμένο στόχο να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων της βρετανικής πρωτεύουσας.
Σε συνεργασία με το - βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin - σεφ Μισέλ Ρου Τζούνιορ, οι Στίβεν Ντινγκ και Ρίτσαρντ Μπάλαρντ δημιούργησαν τη φάρμα τους στο δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων του Λονδίνου, σε βάθος 33 μέτρων, κάτω από τη Northern Line του μετρό. Βότανα, βλαστοί, λαχανικά-μινιατούρες και άλλες νοστιμιές για απαιτητικούς ουρανίσκους θα αρχίσουν να διοχετεύονται μέσα στο τρέχον έτος σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους.
Οι τρεις άνδρες προετοιμάζονταν για τη στιγμή των εγκαινίων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης, ο Μπόρις Τζόνσον, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το πρότζεκτ Growing Underground. Η φάρμα αποτελείται από ειδικές βάσεις, οι οποίες φωτίζονται διαρκώς από λαμπτήρες LED.
Μέσα τους, λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται υδροπονικά: μια φορά τη μέρα, νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατακλύζει τις βάσεις προτού σιγά σιγά απαντληθεί, χωρίς να απαιτείται καθόλου χώμα.
«Στο Λονδίνο παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για βιώσιμα, ντόπια προϊόντα», δήλωσε ο Ρου στον Guardian. «Αρχικά νόμιζα ότι ήταν εντελώς τρελοί, αλλά όταν επισκέφθηκα τις σήραγγες και δοκίμασα τα προϊόντα που ήδη καλλιεργούσαν, έμεινα έκπληκτος. Η ζήτηση για κάτι τέτοιο είναι τεράστια.»




Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς τα εξεζητημένα προϊόντα της υπόγειας φάρμας από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά των θερμοκηπίων; Και τι είναι αυτό που καθιστά το Growing Underground πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το συμβατικό ανταγωνισμό; «Με τα θερμοκήπια, χρειάζεται πολύ επιπρόσθετο φως και θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η θέρμανση του γυαλιού στοιχίζει ακριβά, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ», δήλωσε στον Telegraph ο κηπουρός Κρις Νέλσον, ο οποίος συνεργάστηκε για την ανάπτυξη της φάρμας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των υπόγειων καλλιεργειών είναι η μόνωση, η οποία κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν και παρασιτοκτόνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις