Αστρονόμοι βρήκαν τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης άλλων Συμπάντων;

Παρατηρώντας τα δεδομένα δορυφόρων σχετικά με την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου (το υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων), ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ίχνη σύγκρουσης του δικού μας Σύμπαντος με άλλα γειτονικά σύμπαντα.
Η θεωρία της ομάδας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Stephen Feeney, ξεκινάει από την αποδοχή του «αιώνιου πληθωρισμού» σαν μοντέλο του Σύμπαντος. Εκεί συνυπάρχουν πολλά σύμπαντα με μορφή φυσαλίδας, που ενίοτε συγκρούονται προκαλώντας διαταραχές στο κοσμικό υπόβαθρο. Στα δεδομένα των δορυφόρων υπάρχουν ενδείξεις για τέσσερις τέτοιες συγκρούσεις στο παρελθόν.
Πάντως, εκτός από την απόδειξη ύπαρξης άλλων συμπάντων, στην ανάλυση των δεδομένων πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και το στατιστικό λάθος, το μέγεθος του οποίου θα μειωθεί με δεδομένα υψηλότερης ποιότητας από τον δορυφόρο Planck.
Άλλοι αστρονόμοι, όπως ο γνωστός Roger Penrose του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ερμήνευσαν τα δεδομένα σαν απόδειξη ενός «κυκλικού σύμπαντος», όπου κάθε Μεγάλη Έκρηξη δημιουργεί εκ νέου ένα σύμπαν. Αυτό υποδηλώνει ότι πλέον έχουμε αποδείξεις από την εποχή πριν από την Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν που ζούμε τώρα.


Πηγή: http://goo.gl/7bIkO0  ΟΦΑ
http://arxiv.org/abs/1012.1995

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις