H στρεβλή αντίληψη για την επιτυχία

H ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αποθέωση της γρήγορης επιτυχίας σε νεαρή ηλικία έχουν διαστρεβλώσει την αντίληψή μας για το χρόνο. Συχνά, έχουμε την αίσθηση ότι ο κόσμος κινείται πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν, ενώ τον ίδιο ρυθμό ακολουθούν και οι προσδοκίες μας: κανείς δεν έχει την υπομονή να περιμένει αρκετό χρόνο για την επιτυχία. Αν παρατηρήσουμε, όμως, τη ζωή των σπουδαίων καλλιτεχνών και επιστημόνων που σημάδεψαν με το έργο τους τον ανθρώπινο πολιτισμό, θα διαπιστώσουμε ότι η δική τους επιτυχία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε επετεύχθη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
O Βρετανός κινηματογραφιστής Adam Westbrook διερευνά μέσα από μια σειρά βίντεο – δοκιμίων που ονομάζει «The Long Game» τη μυθολογία που συνοδεύει τις ζωές ιδιοφυών προσωπικοτήτων, επικεντρωμένος όχι μόνο στα επιτεύγματα που τους έκαναν να διακριθούν, αλλά στις εποχές που οι προσπάθειές τους ήταν αποτυχημένες και ο περίγυρός τους τούς αντιμετώπιζε απαξιωτικά.
Στo βίντεο που ακολουθεί ο Westbrook επικεντρώνεται στα «δύσκολα χρόνια» αρκετών δημιουργών, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η Μαρία Κιουρί, οι οποίοι πριν ολοκληρώσουν τα σπουδαία τους επιτεύγματα είχαν βυθιστεί στην αμφιβολία ή την αφάνεια. Η επιτυχία, μια ευρεία και συχνά υποκειμενική έννοια, είναι φτιαγμένη, τελικά, από μικρές ή μεγαλύτερες αποτυχίες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις