Η μανία με τον Alan Turing


Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού και θεωρητικού της Λογικής Alan Turing (1912 -1954) είναι αυξημένο. Η ζωή του έχει εμπνεύσει αρκετά βιβλία, θεατρικά έργα, μιούζικαλ, τηλεοπτικές σειρές.

Πριν από δύο μέρες οι Pet Shop Boys, το διάσημο βρετανικό δίδυμο της pop μουσικής, παρουσίασαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Albert Hall του Λονδίνου την όπερα που εμπνεύστηκαν από τη ζωή του Alan Turing. Οι Pet Shop Boys, συμπράττοντας με την Ορχήστρα και τη χορωδία του BBC, παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία την όπερα με τίτλο A Man from the Future, που βασίστηκε στο βιβλίο του Andrew Hodges, Alan Turing: The Enigma. Τα πρώτα σχόλια για το εγχείρημά τους στο βρετανικό Τύπο είναι θετικά.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τη σύνθεση από την όπερα των Pet Shop Boys, He dreamed of Machines, όπως είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο το 2012 στο Λονδίνο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Alan Turing.
                      Χθες κυκλοφόρησαν, επίσης, και τα κινηματογραφικά τρέιλερ, ένα για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας κι ένα για την αγορά της Αμερικής, της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής βιογραφίας του Alan Turing που σκηνοθέτησε ο Morten Tyldum. OBenedict Cumberbatch και η Keira Knightley κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία θα βγει στις βρετανικές αίθουσες το φθινόπωρο.
2-600x337
Πριν δούμε τα τρέιλερ να υπενθυμίσουμε ότι ο Alan Turing ανήκει τους σπουδαιότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδιοφυής άνθρωπος που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να «σπάσει» τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Eπιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.

Το έργο του χαίρει, σήμερα, καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης και ο σεβασμός στην προσωπικότητά του δείχνει να έχει αποκατασταθεί: οι πιέσεις και η κακομεταχείριση που δέχτηκε όταν αποκαλύφθηκε η ομοφυλοφιλία του, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Μη μπορώντας να αντέξει, αυτοκτόνησε στα σαράντα δύο του χρόνια τρώγοντας ένα μήλο βουτηγμένο σε υδροκυάνιο. Μόλις πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση δημόσιας συγγνώμης για τον απαράδεκτο τρόπο που οι βρετανικές αρχές του είχαν φερθεί στο παρελθόν.
           
Μαζί με την κυκλοφορία των τρέιλερ της βιογραφίας του Turing άνοιξε και η συζήτηση για τον τρόπο που η ταινία προσεγγίζει την επιστημονική προσφορά και την προσωπικότητα του μαθηματικού. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η άποψη που εκφράζει για την ταινία ο μαθηματικός και βαθύς γνώστης του έργου του Turing, James Grime στην ιστοσελίδα The Aperiodical.
          
«Σίγουρα υπάρχουν ανακρίβειες», γράφει o Grime αναλύοντας τα τρέιλερ, «αλλά νομίζω ότι συγχωρούνται από τη δραματοποίηση των γεγονότων. Θεωρώ ότι η ταινία θα εμπνεύσει πραγματικά τους ανθρώπους να αναζητήσουν και να μάθουν περισσότερα για τον Turing, τη μηχανή Enigma, και το έργο του στο Bletchley Park».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο του James Grime για την ταινία εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις