Διαγωνισμός μάθησης μηχανών από το CERN

Στη δημιουργία ενός διαδικτυακού διαγωνισμού που καλεί τους ενδιαφερομένους να αναγνωρίσουν τα μποζόνια Χιγκς ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος από δεδομένα προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN).Ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει δημοσιευθεί σε γνωστό για το σκοπό αυτό ιστότοπο λειτουργεί ως εξής: οι συμμετέχοντες καλούνται να επεξεργαστούν δεδομένα από 800.000 συγκρούσεις σωματιδίων που έχουν παραχθεί από έναν προσομοιωτή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων LHC.
Τα δεδομένα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: είτε ως εκείνα στα οποία φαίνεται να συμμετέχει το σωματίδιο Χιγκς, είτε εκείνα που το Χιγκς δε συμμετέχει. Κάθε μία από τις συγκρούσεις συνοδεύεται από 30 μεταβλητές, όπως η ενέργεια και η διεύθυνση των σωματιδίων που προέκυψαν από αυτές.

Από τις 800.000 συγκρούσεις, οι 250.000 έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «Χιγκς» ή «όχι Χιγκς» και βάσει αυτής της πληροφορίας, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να 'εκπαιδεύσουν' ένα πρόγραμμα υπολογιστή ώστε να ξεχωρίσει τις υπόλοιπες ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ανεβάζουν τα αποτελέσματά τους στο διαδικτυακό τόπο ο οποίος τα αξιολογεί καταρτίζοντας μία λίστα κατάταξης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μάθησης μηχανών (machine learning) συνοδεύεται από χρηματικά έπαθλα που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.100 ομάδες έχουν υποβάλλει συμμετοχή.
Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη, θα κληθεί επίσης στο ερευνητικό κέντρο CERN ώστε να συζητήσει με τους επιστήμονες για τη λύση της και να ελεγχθεί εάν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις πραγματικές ερευνητικές ανάγκες.
Η μάθηση μηχανών διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στη σύγχρονη έρευνα και συγκεκριμένες μέθοδοι φάνηκαν πολύ χρήσιμες για την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς το 2012. Το βασικό της γνώρισμα είναι η «εκπαίδευση» ενός προγράμματος υπολογιστή βάσει ενός συνόλου από δεδομένα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ξεχωρίσει από μόνο του τι πρέπει να κάνει.
«Οι άνθρωποι αγαπάνε αυτού του είδους τα προβλήματα, αιχμαλωτίζουν τη φαντασία τους», υποστήριξε η Τζόις Νόα-Βάνουκε, αναλύτρια της διοργανώτριας του διαγωνισμού ιστοσελίδας. “Εμείς πάντως προσπαθούμε να είμαστε το διαδικτυακό σπίτι της ανάλυσης δεδομένων”.
Ο διαγωνισμός μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει ένα ετερόμορφο μείγμα από ανθρώπους διαφορετικών δεξιοτήτων καθώς ανάμεσα στους πρώτους μέχρι στιγμής βρίσκονται και άτομα που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με τη φυσική. Θα δέχεται συμμετοχές μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις