Αστεροειδής περνά κοντά από τη Γη την Κυριακή

Αστεροειδής διαμέτρου 20 μέτρων, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το Φεβρουάριο, θα περάσει την Κυριακή ξυστά από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 2014 RC θα περάσει πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η NASA, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης.
Ο αστεροειδής θα βρεθεί εκείνη την ώρα σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Συγκριτικά, οι γεωστατικοί δορυφόροι (οι οποίοι παραμένουν σταθεροί πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα.
Ο 2014 RC δεν θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι, παρακολουθείται όμως από τηλεσκόπια. Το πέρασμα θα μεταδοθεί μάλιστα ζωντανά από το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project.

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη και στο μέλλον, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για μελλοντική πρόσκρουση.
Ο αστεροειδής του Τσελαμπίνσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.
Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.
                            

Πηγή: in.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις