Ακόμη πιθανότερη η παρουσία οργανικών ενώσεων στον Άρη

Πείραμα Γερμανών και Βρετανών επιστημόνων ενισχύει την υπόθεση πως τα οργανικά μόρια που ανίχνευσε το ρομπότ Curiosity στον Άρη προέρχονται στην πραγματικότητα από το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη, και δεν οφείλονται σε μόλυνση που προκάλεσε το ρομπότ. Έτσι, η ομάδα υποστηρίζει πως μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες το αέριο χλωρομεθάνιο που ανακάλυψε το Curiosity στον Άρη, τον Νοέμβριο του 2012, να μην είναι όντως αρειανής «προέλευσης». Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, το πιο βάσιμο σενάριο είναι πως η χημική ένωση σχηματίσθηκε από άνθρακα και υδρογόνο που «μετέφεραν» στον πλανήτη μετεωρίτες.
Με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Κέπλερ από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, η ομάδα χρησιμοποίησε στο πείραμά της δείγματα μετεωρίτη «ηλικίας» 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος βρέθηκε στην Αυστραλία. Με αυτά, οι επιστήμονες αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο τη διαδικασία ανίχνευσης οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιεί το Curiosity στον Άρη, καταλήγοντας σε συγκεντρώσεις ισοτόπων που δείχνουν να αποκλείουν το σενάριο της μόλυνσης με χημικά από τη Γη.
Το ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχουν οργανικά μόρια στον Κόκκινο Πλανήτη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής, παραμένει «ανοικτό» εδώ και δεκαετίες. Για να το απαντήσει, το όχημα περιπλάνησης Curiosity της ΝΑΣΑ, το οποίο έφτασε στον πλανήτη τον Αύγουστο του 2012, έχει αναλύσει δείγματα από το αρειανό έδαφος, θερμαίνοντάς τα και αναλύοντας τη σύνθεσή τους με τα όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις