Στο Διάστημα η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης


Με ασφάλεια προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα το πρωί το διαστημόπλοιο Σογιούζ το οποίο μεταφέρει την πρώτη Ιταλίδα αστροναύτη, Σαμάνθα Κριστοφορέτι και εκτοξεύτηκε από το Μπαϊκονούρ χθες το βράδυ.Όπως ανακοινώθηκε από την ESA, τα τρία μέλη του πληρώματος του σκάφους- η Κριστοφορέτι, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ και ο Αμερικανός αστροναύτης Τέρι Βιρτς- έφτασαν στον προορισμό τους πέντε ώρες και 48 λεπτά μετά την εκτόξευσή τους και πέντε περιστροφές γύρω από τον πλανήτη. Σημειώνεται ότι το σκάφος είχε εκτοξευθεί στις 21.01 GMT (23.01 ώρα Ελλάδας).
Την Ιταλίδα αστροναύτη και τους συναδέλφους της υποδέχτηκαν ο διοικητής του σταθμού, Μπάρι Γουΐλμορ της ΝASA και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Γελένα Σέροβα και Αλεξάντερ Σαμοκουτιάεφ.
Η 37χρονη Κριστοφορέτι της ESA είναι η πρώτη Ιταλίδα που φθάνει στο διάστημα. Η σμηναγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τον Βιρτς και τον Σκαπλέροφ, θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως τα μέσα του Μαΐου του 2015.
Η παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα έχει μια γαστρονομική καινοτομία: Ο αστροναύτες μεταφέρουν στις αποσκευές τους σχεδόν μισό κιλό χαβιάρι, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Αλεξάντρ Αγκούριοφ, ένας από τους επικεφαλής του ΔΔΣ.
«Θα υπάρχουν στο Σογιούζ 15 κουτιά των 30 γραμμαρίων χαβιάρι, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες και 140 μερίδες ξηρού γάλατος και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι αυτές είναι οι επιθυμίες των αστροναυτών για το γεύμα τους την Πρωτοχρονιά.
Η Ιταλίδα αστροναύτης μεταφέρει επίσης μια μηχανή καφέ «ISSpresso», βάρους 20 κιλών, οι κατασκευαστές της οποίας τη διαμόρφωσαν τελείως διαφορετικά, βάσει των αρχών της φυσικής και της μηχανικής των υγρών για το διάστημα σε σχέση με τη Γη.

Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr/
με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις