Ανακαλύφθηκε μικροοργανισμός που δεν έχει εξελιχθεί για πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρόνια

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μικροοργανισμό που ζει στα βάθη των θαλασσών, στον οποίο το ρολόι της εξέλιξης έχει σταματήσει για τα καλά, καθώς φαίνεται να μην εξελιχθεί καθόλου για πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι η πιο μακρόχρονη απουσία εξέλιξης που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη μας - και παρόλα αυτά τελικά επιβεβαιώνει τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη.Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ουίλιαμ Σοπφ του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, μελέτησαν βακτήρια αόρατα με γυμνό μάτι, τα οποία είναι ηλικίας 1,8 δισεκατομμυρίων ετών και διατηρούνται σε υποθαλάσσια βράχια στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο αυτοί οι μικροοργανισμοί δείχνουν απολύτως όμοιοι με άλλα ακόμη αρχαιότερα βακτήρια που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή και χρονολογούνται προ 2,3 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά -το σημαντικότερο- δεν διαφέρουν σε τίποτε από σύγχρονα βακτήρια που βρέθηκαν να ζουν στον λασπωμένο βυθό στα ανοικτά της ακτής της Χιλής.
«Φαίνεται εκπληκτικό ότι η ζωή δεν έχει εξελιχθεί εδώ και πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όσο η μισή ηλικία της Γης», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σοπφ, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο για την Μελέτη της Εξέλιξης και της Προέλευσης της Ζωής στο UCLA.
Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως ότι η ανακάλυψη δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δαρβινική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι ένας οργανισμός αλλάζει, όταν μεταβάλλεται το περιβάλλον τους. Όμως στην περίπτωση των εν λόγω μικροοργανισμών (που είναι θειοβακτήρια, καθώς τρέφονται κυρίως με θείο) το φυσικό και βιολογικό περιβάλλον διαβίωσής τους ουσιαστικά εκτιμάται ότι έχει παραμείνει αμετάβλητο εδώ και σχεδόν τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις