40 ιστότοποι με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό


Tο μόνο (και βασικό) το οποίο χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και ο κόσμος της γνώσης ανοίγεται μπροστά σας αρκεί να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας!

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο που δεν γνωρίζατε ή δεν είχατε ξανακούσει. Ακολουθεί ωστόσο μια συγκεντρωτική λίστα με 40 δωρεάν εκπαιδευτικά sites. Σ' αυτά μπορείτε να βρείτε διαλέξεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια από διεθνή Πανεπιστήμια. Επίσης κάποια παρέχουν δωρεάν διδασκαλία γλωσσών.
Προσωπικά έχω παρακολουθήσει πολλά μαθήματα τα τελευταία 5 χρόνια( πάνω από 20 και έλαβα και τις πιστοποιήσεις) , και ομολογώ ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και με έχουν βοηθήσει πολύ επαγγελματικά.
Να σας πω ότι γνώρισα και εξαιρετικούς συναδέλφους και καθηγητές Πανεπιστημίου μέσα από αυτά τα μαθήματα και μάλιστα έκανα και συνεργασίες!

Η λίστα με τα online μαθήματα είναι η παρακάτω :

1.Alison- περιέχει πάνω από 60 εκατομμύρια μαθήματα!!

2.Coursera – Εκπαιδευτική ιστοσελίδα που συνεργάζεται με πανεπιστήμια. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο. Έχω παρακολουθήσει με επιτυχία ( δηλαδή πήρα και την πιστοποίηση) 5 μαθήματα σε αυτή την πλατφόρμα, και θεωρώ ότι άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη σύγχρονη Φυσική και την εκπαίδευση γενικότερα. Το Coursera περιλαμβάνει μαθήματα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, και οι καθηγητές είναι κορυφές στην κατηγορία τους. Τι πιο υπέροχο από το να έχεις έναν Νομπελίστα να σου κάνει μάθημα;
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνεργάζεται με πανεπιστήμια και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο τα οποία μπορούν να δημοσιεύουν και να διεξάγουν μαθήματα στο Coursera.org σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Μέσω της πλατφόρμας οι μαθητές μπορούν πέραν του να μελετούν , να επικοινωνούν κιόλας με άλλους συναδέλφους τους και να περνούν εξετάσεις και τεστ.



3.The University of Reddit http://ureddit.com

4.Udacity – μαθήματα που αφορούν την πληροφορική, την Επιστήμη των δεδομένων (data science) και τα μαθηματικά.

5.MIT Open CourseWare – αρκετά μαθήματά του ΜΙΤ παρέχονται δωρεάν. Ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τα online μαθήματα και σίγουρα είναι πολύ μπροστά. Το επίπεδο των μαθημάτων είναι πολύ υψηλό. Είχα παρακολουθήσει το πρώτο μάθημα που φτιάχτηκε, βασικά για να μυηθώ στην διαδικασία γιατί το αντικείμενο δεν είχε ενδιαφέρον, και πράγματι άξιζε πολύ.

6.Open Culture – εκπαιδευτικές πηγές που σχετίζονται με τα Μαθήματα αλλά και βιβλία, διάφορα βίντεο και ταινίες.
Πρώτο site το openculture το οποίο προσφέρει δωρεάν παραπάνω από 12.000 διαλέξεις των καλύτερων Πανεπιστημίων (Stanford, Yale, MIT, Harvard, Berkeley, Oxford και άλλων) του κόσμου εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να κάνετε download των διαλέξεων αυτών είτε σε αρχείο ήχου mp3 είτε σε μορφή video για να μπορείτε όποτε θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.


7.No Excuse List – περιέχει άλλη μια λίστα με εκπαιδευτικούς ιστότοπους.

8.Open YALE Courses – εισαγωγικά μαθήματα και διαλέξεις σε μορφή βίντεο, ήχου και text transcript.

9.Khan Academy – μικρο-διαλέξεις σε πολλά και ποικίλα θέματα ιστορικά μέχρι και ιατρικά.


Η συγκεκριμένη σελίδα δημιουργήθηκε πάνω στην φήμη που απέκτησαν τα tutorial video ενός νεαρού αποφοίτου του MIT και του Harvard, επάνω σε θεματικές ενότητες μαθημάτων που είχε διδαχτεί. Σήμερα to site αριθμεί και προσφέρει πάνω από 4.200 δωρεάν μαθήματα διαφόρων θεματικών ενοτήτων. Είναι επίσης εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη πράγμα που καθιστά πιο εύκολη την επίλυση των μαθησιακών στόχων- δυσκολιών που έχετε θέσει.

10.Zooniverse – ενδιαφέρουσες μελέτες της φύσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

11.TUFTS Open CourseWare – λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού κινήματος που ξεκίνησε από το MIT και παρέχει on line μαθήματα.

12.How Stuff Works? – μαθήματα με επιστημονικό περιεχόμενο/θέμα.

13.Harvard Medical School Open Courseware – επιδιώκεται και η ανταλλαγή γνώσεων από την κοινότητα των φοιτητών του Χάρβαρντ με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και το ευρύ κοινό.

14.VideoLectures.NET – μπορείτε να βρείτε βίντεο και διαλέξεις.

15.TED – διαλέξεις από σημαντικούς επιστήμονες και επαγγελματίες.
Ένας προορισμός για μια πιο γενική εμπειρία online εκμάθησης. Το TED-Ed έχει μια διασκεδαστική προσέγγιση της γνώσης, έτσι δεν θα βαρεθείς ποτέ βλέποντας κινούμενα σχέδια, λαμβάνοντας κουίζ και την αναθεώρηση των συμπληρωματικών υλικών. Σχεδόν όλα τα βίντεό τους έχουν υπότιτλους σε πολλές γλώσσες.

16.Shodor - μη-κερδοσκοπική ερευνητική και εκπαιδευτική οργάνωση, περιλαμβάνει διδακτικά μέσα, λογισμικό, διαδραστικά μαθήματα, εξερευνήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα μαθηματικά και τη φυσική.

17.Udemy FREE Courses – βίντεο, ζωντανές διαλέξεις εργαλεία και μαθήματα για τις επιχειρήσεις, το δίκαιο, τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό, τα μαθηματικά, την επιστήμη, τη φωτογραφία, τη γιόγκα και πολλά άλλα.

18.Maths & Science – μαθήματα, τεστ και εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές όλων των επιπέδων.

19.edX.org – μαθήματα και διαδραστική μελέτη μέσω του διαδικτύου από το MIT, το Harvard, Barkley, Georgetown, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Karolinska Institute, το Πανεπιστήμιο του Κιότο και άλλα. Ίσως το πιο δύσκολο από όσα έχω παρακολουθήσει , αλλά με εξαιρετικούς καθηγητές και σημειώσεις. Αξίζει να προσπαθήσει κανείς ακόμη και να μην πάρει την πιστοποίηση. Το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Σε ένα μάθημα βιολογίας που παρακολούθησα από το Berkeley, οι σημειώσεις άλλαζαν κατά την διάρκεια της χρονιάς, γιατί πρόσθεταν και τις νέες ανακαλύψεις που είχαν δημοσιευθεί! Πόσο μπροστά είναι αυτά τα Πανεπιστήμια!

20.iTunes U – εφαρμογή της Apple για πρόσβαση από τα κινητά τηλέφωνα σε πολλά μαθήματα.

21.Liberty Classroom – μαθήματα ιστορίας και οικονομίας (όσοι ενδιαφέρονται με πολύ χαμηλό μηνιαίο κόστος αποκτούν πρόσβαση σε πολλές χρήσιμες πληροφορίες).

22.Drawspace - μαθήματα σχεδίου.

23.Codeacademy - διδασκαλία δημιουργίας κωδίκων υπολογιστών.

24.Duke U – ποικιλία από δωρεάν μαθήματα στο iTunesU.

25.Scitable - ελεύθερη βιβλιοθήκη επιστήμης και μάθησης για τη γενετική, τη μελέτη της εξέλιξης και τους ζωντανούς οργανισμούς.

26.My own business – μάθηματα διοίκησης επιχειρήσεων.

27.Kutztown University’s free courses – πάνω από 80 δωρεάν μαθήματα για τις επιχειρήσεις.

28.Open Learn - πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό Ανοικτού Πανεπιστημίου.

29.Free Computer Books – περιέχει τεχνικά βιβλία, υπολογιστών, μαθηματικών, σημειώσεις και διαλέξεις.

30.Academic Earth – βίντεο και διαλέξεις.
Αυτή η ιστοσελίδα συγκεντρώνει κορυφαία προσφερόμενα μαθήματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το MIT, το Harvard, Princeton, Stanford, Yale και πολλά άλλα. Προσφέρει τρομερά εύκολη πλοήγηση με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεστε κατά την διάρκεια της εξερεύνηση σας από το στόχο σας.

31.American Sign Language Browser – διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας.

32.BBC Languages - μαθήματα ξένων γλωσσών.

33.Unplugthetv - μπορείτε να δείτε εκπαιδευτικά βίντεο.

34.Lifehacker - tips για βελτίωση όλων των τομέων της ζωής.

35.JustinGuitar – μαθήματα κιθάρας και θεωρίας της μουσικής.

36.Duolingo – μαθήματα γλωσσών.

37.Layers Magazine – για να μάθετε να χειρίζεστε προγράμματα όπως το Photoshop, το Illustrator, το Flash, Premiere Pro κ.α. .

38.Creative Flow - και αυτό αφορά στην εκμάθηστη του Photoshop.

39.https://classpert.com/
40.Oedb – περισσότερα από 10.000 μαθήματα



Προσωπικά παρακολουθώ εδώ και  χρόνια μαθήματα στο Coursera, EDX και Futurelearn και είμαι ενθουσιασμένη από το επίπεδο σπουδών και την παροχή δωρεάν υλικού.  Άραγε γιατί τα Ελληνικά Πανεπιστήμια απουσιάζουν από αυτή την επανάσταση στην εκπαίδευση;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να πάρετε και πιστοποιήσεις παρακολούθησης σπουδών για το βιογραφικό σας.
Οι πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης προσφέρουν στα  Ελληνικά πολλά  μαθήματα. Ακολουθούν την πλατφόρμα edX και φυσικά είναι στα ελληνικά.



Επίσης δείτε και τον παρακάτω σύνδεσμο με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

http://opencourses.gr





Πηγή : thinkinghumanity.com έρευνα στο διαδίκτυο με δικές μου προσθήκες και σχόλια με βάση την προσωπική μου εμπειρία τα τελευταία 5 χρόνια παρακολουθώντας γύρω στα 20 μαθήματα σε διάφορες πλατφόρμες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις