Μαθήματα ζωής από τον Bertrand Russell

Το 1959 ο σπουδαίος Βρετανός φιλόσοφος Bertrand Russell είχε εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή Face to Face του BBC.
O δημοσιογράφος, κλείνοντας τη συζήτηση που είχε μαζί του, τον είχε ρωτήσει: «Τι θα λέγατε στη γενιά που θα ζει χίλια χρόνια από σήμερα για όσα ζήσατε και για τα μαθήματα που πήρατε από τη ζωή ; » Ο Russell, χωρίς να σκεφτεί αρκετά, έδωσε μια σύντομη αλλά πολύ εύστοχη απάντηση.
«Όταν μελετούμε κάποιο θέμα ή εξετάζουμε κάποιο φιλοσοφικό ζήτημα θα πρέπει να αναζητούμε μόνο τα γεγονότα και την είναι η αλήθεια που αυτά επιβεβαιώνουν», απάντησε. Και πρόσθεσε : «Ποτέ μην αφήνετε τον εαυτό σας να παραπλανηθεί είτε από αυτό που θέλετε να πιστεύετε είτε από αυτό που νομίζετε ότι θα έχει ευεργετικές κοινωνικές επιπτώσεις εάν το υποστηρίξετε. Εξετάζετε αυστηρά και μόνο τα γεγονότα».
Η ηθική διάσταση της απάντησής του στο ίδιο ερώτημα συνοψίζεται στις φράσεις : «Η αγάπη είναι σοφή, το μίσος είναι ανόητο. Σε αυτόν τον κόσμο, στον οποίο συνδεόμαστε μεταξύ μας όλο και στενότερα, θα πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι λένε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί. Αν θέλουμε να ζήσουμε μαζί και όχι να πεθάνουμε μαζί θα πρέπει να μάθουμε να εφαρμόζουμε ένα είδος φιλανθρωπίας, ένα είδος ανεκτικότητας, στάση την οποία θεωρώ ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί η ανθρώπινη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη.

                         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις