Νέα «βήματα» της NASA προς την κατεύθυνση των αστεροειδών και του Άρη

Περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην Αποστολή Επαναδρομολόγησης Αστεροειδούς (Asteroid Redirect Mission- ARM) ανακοίνωσε η NASA την προηγούμενη εβδομάδα.Στο πλαίσιο του ARM, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 2020, θα δοκιμαστεί μια σειρά νέων δυνατοτήτων που απαιτούνται για μελλοντικές αποστολές στο Βαθύ Διάστημα, περιλαμβανομένου του Άρη. Επίσης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εντοπισμοί κοντινών στη Γη αστεροειδών έχουν αυξηθεί κατά 65% από την έναρξη του σχετικού προγράμματος, πριν από τρία χρόνια.
Για το ARM, ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο θα «αιχμαλωτίσει» ένα βράχο από την επιφάνεια ενός κοντινού στη Γη αστεροειδούς και θα τον μετακινήσει σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη προς εξερεύνηση από αστροναύτες, με το «βλέμμα» στραμμένο προς μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Η υπηρεσία σχεδιάζει να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο αστεροειδής που θα επιλεγεί για την αποστολή όχι πριν το 2019, σχεδόν έναν χρόνο πριν την εκτόξευση του διαστημοπλοίου. Πριν την επιλογή, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν τα χαρακτηριστικά του σώματος. Η ΝΑSA έχει επιλέξει τρεις «υποψηφίους»: τους Itokawa, Bennu και 2008 EV5, ενώ κάθε χρόνο αναμένεται η κατάδειξη ενός ή δύο επιπλέον υποψηφίων.
Μετά το «ραντεβού» με τον αστεροειδή- στόχο, το μη επανδρωμένο σκάφος θα αναπτύξει ρομποτικούς βραχίονες για να πιάσει έναν βράχο από την επιφάνειά του, και θα αρχίσει ένα πολυετές ταξίδι για να τον φέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Κατά την αποστολή θα δοκιμαστεί σειρά δυνατοτήτων όπως η Solar Electric Propulsion (SEP- σύστημα μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια για προώθηση), νέες τεχνικές πλοήγησης και κίνησης στο Διάστημα, μέθοδοι πλανητικής άμυνας για αντιμετώπιση πιθανώς απειλητικών προς τη Γη αστεροειδών στο μέλλον κ.α.
Θεωρείται ότι θα χρειαστούν έξι χρόνια για να φέρει το ρομποτικό διασημόπλοιο του ARM σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Επίσης, σημειώνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2020 θα εκτοξευτεί με τοSpace Launch Rocket System το διαστημόπλοιο Orion, μεταφέροντας αστροναύτες σε ένα «ραντεβού» με τον αστεροειδή, με σκοπό την εξερεύνησή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις